Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyar kártyával játszik Fico a megyei választásokon?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szlovákiában szombaton tartják a megyei választások második fordulóját. A megyefőnöki székért folytatott küzdelemnek lesz egy magyar résztvevője is. Berényi József ellen a kormányfő az úgynevezett magyar kártyát is bevetette.

Míg nyolc megye közül négyben már két héttel ezelőtt, az első fordulóban eldőlt a megyeelnöki szék sorsa, a másik négy megyében szükség van a második fordulóra. Ebbe az első kör két legsikeresebb jelöltje jutott be, nekik ugyanis nem sikerült megszerezniük az érvényes szavazatoknak legalább a felét.

A legnagyobb figyelem a nagyszombati és a besztercebányai megyére irányul. Az előzőre azért, mert Berényi József személyében magyar jelölt veszi fel a versenyt. Besztercebányán viszont Marián Kotleba, a szélsőséges nacionalista mozgalom vezére miatt, aki óriási meglepetésre bejutott a második fordulóba, úgy, hogy legyőzte a jobboldali pártok közös jelöltjét.

A Nagyszombat megyei választási kampányba Robert Fico kormányfő is beszállt. Részt vett Tibor Mikus, a Smer támogatta jelölt választási gyűlésén, ahol felszólította a szlovákokat, hogy menjenek el a szavazni, nehogy magyar elnöke legyen Nagyszombat megyének. Sokan ezt az úgynevezett magyar kártya előhúzásának tartják. A kampányban eddig senki sem riogatott magyar veszéllyel, a magyar kártya utoljára a 2010-es parlamenti választások során játszott komolyabb szerepet.

Elemzők szerint a kormányfő azért folyamodott ehhez a lépéshez, mert a felmérések azt mutatják: Berényi nem esélytelen. Igaz az első fordulóban a voksok valamivel több mint 18 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, a Smer által támogatott jelenlegi megyeelnök, Tibor Mikus 40 százalékos támogatottsággal dicsekedhet.

Berényi nem csupán a Magyar Közösség Pártja támogatásában bízhat, hanem a másik magyar párt, a Most-Híd is kiállt mellette.

Elemzők szerint a szombati második fordulóban döntő tényező lehet a választási részvétel, főleg az, hogy mennyire sikerül mozgósítani a déli járásokban a magyar választókat.