eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Tőkés kitüntetésének visszavonása az egész romániai magyarságot alázza meg"

A magyar Külügyminisztérium szerint Románia Tőkés László kitüntetésének visszavonásával az egész romániai magyarságot alázza meg és megfélemlíteni szándékozik azokat, akik a romániai magyar közösség jogos igényéről, az autonómiáról beszélnek.

A tárca közleményében kiemelték: megdöbbenéssel fogadták a Románia Csillaga kitüntetés becsületbíróságának szerdai döntését, amely méltatlannak találta Tőkés Lászlót a kitüntetés további viselésére.

Romániának szuverén joga dönteni arról, kinek ad állami kitüntetést, valamint arról is, hogy kitől vonja vissza azt, de a Románia Csillaga elismerés visszavonása Tőkés Lászlótól "felettébb aggályos" - fogalmaztak.

Mint írták, a romániai forradalom hősét, elismert európai politikust, az erdélyi, romániai magyarság ikonikus alakját "szándékosan félremagyarázott politikai véleménye miatt" fosztják meg a kitüntetéstől. Tőkés László közel 25 évvel ezelőtt nemcsak a magyar közösség, hanem egész Románia érdekében küzdött a demokráciáért és a szabadságért, és azóta is következetesen kiáll az emberi jogok védelme mellett - hangsúlyozták a közleményben.

A Románia Csillaga érdemrend becsületbíróságának szerdai ülése után Ionel Haiduc, az érdemrend etikai testületeként működő becsületbíróság elnöke bejelentette, hogy méltatlannak minősítette Tőkés Lászlót a román állami kitüntetésre, és úgy döntött, az európai parlamenti képviselő kitüntetésének visszavonását kéri a román elnöki hivataltól.

Tőkés László a rendszerváltás elindításában játszott történelmi szerepéért kapta meg 2009-ben a Románia Csillaga érdemrend lovagi fokozatát. Visszavonását Victor Ponta kormányfő kezdeményezte, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×