eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Spielberg és Katzenberg tíz-tízmillió dollárt adományozott az Oscar-múzeum létrehozására

Tíz-tízmillió dollárt - fejenként 2,2 milliárd forintos összeget - adományozott a hollywoodi Oscar-múzeum létrehozására Steven Spielberg és Jeffrey Katzenberg - jelentette be kedden az amerikai filmakadémia.

A nemes lelkű adományt meghálálva a filmakadémia a 2017-ben megnyíló filmtörténeti múzeum földszinti aulájának galériáit a két neves filmkészítőről és családjáról nevezi el. A The Hollywood Reporter értesülése szerint a lobby szinten csupán ez a két kiállítótér szerepel a tervekben, az egyik a Marilyn és Jeffrey Katzenberg Galéria, a másik a Spielberg Család Galéria elnevezést kapja.

"Steven és Jeffrey közös szenvedélye a filmkészítés és a filantrópia. Ezzel a hihetetlenül nagylelkű ajándékkal közelebb hoztak minket a célhoz, egy olyan múzeum megépítéséhez, amely megőrzi a filmművészet értékeit és inspirációt nyújt a filmesek következő generációinak" - mondta Bob Iger, a Walt Disney filmvállalat elnöke, aki egyúttal a múzeum megvalósításához szükséges 300 millió dollár összegyűjtését célzó kampányt is vezeti.

Spielberg közleményében örömét fejezte ki, hogy hozzájárulhatott "a filmművészetet és filmtudomány ünneplésére, oktatására és értékeinek megőrzésére" létrejövő múzeum megépítéséhez. Katzenberg szintén azt hangsúlyozta, milyen fontos szerepe lesz a múzeumnak a páratlan filmtörténeti örökség megőrzésében.

Az Amerikai Mozgóképművészeti és Tudományos Akadémia (AMPAS) 2012-ben kezdte meg adománygyűjtő akcióját a múzeum megvalósításáért, és idén tavaszra már több mint 150 millió dollár gyűlt össze. Az adományozók között szerepel David Geffen, aki mindeddig a legbőkezűbb, 25 millió dolláros felajánlást tette.

A filmakadémia a múzeum egy színháztermét nevezi el a DreamWorks filmstúdiót Spielberggel és Katzenberggel közösen alapító Geffenről.
A Renzo Piano és Zoltan Pali tervei nyomán születő múzeum számára a Los Angeles megyei Képzőművészeti Múzeum melletti történelmi Wilshire May Company épületet szemelték ki. A felújítás és átépítés után 2017-ben megnyíló épület 28 ezer négyzetméternyi területen ad helyt kiállításoknak, színháztermeknek, vetítőknek, oktatási központnak és különleges események megrendezésére alkalmas térnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×