eur:
392.25
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Berlusconi nem adja fel

Új politikai tavaszt hirdetett meg Silvio Berlusconi szombaton pártja országos tanácsa előtt tartott beszédében, bejelentve a Szabadság Pártja (PdL) végét és a Forza Italia (Hajrá Olaszország, FI) újjászületését.

A PdL testülete azután tanácskozott, hogy Angelino Alfano, a Szabadság Népe (PdL) jobboldali olasz párt főtitkára, belügyminiszter péntek este bejelentette, nem csatlakozik a Silvio Berlusconi által újraindított Forza Italia (FI) mozgalomhoz, és követőivel új parlamenti frakciót alkot, amelynek a neve Nuovo Centrodestra (Új Jobbközép) lesz.

A PdL-nek vége, újjászületett a Forza Italia, a párt és mi is ugyanazok vagyunk mint az 1994-es politikai színre lépésünkkor - hangoztatta Silvio Berslusconi, és közölte: a Forza Italia a húsz évvel ezelőtti stratégiáját követve újraindítja a szavazók területi toborozását.

A tanácskozáson a 800 fős országos tanács 613 tagja volt jelen: egyhangúan megszavazták a FI újjászületését egyetlen nem-szavazat és tartózkodás nélkül.

A több mint másfél órán át beszélő Berlusconi többször könnyeivel küzdött és egyszer rosszullét miatt meg is szakította felszólalását. Felcsendült a FI himnusza, de Berlusconi, szokásával ellentétben, teljesen üres színpadon beszélt, egyetlen pártlogót és zászlót sem lehetett látni. Azt sem árulta el, kik lesznek az újjászületett párt vezetőségében.

A péntek esti pártszakadás nem politikai, hanem személyes ellentétek miatt következett be. A Forza Italia ellenzékbe vonul, miközben az Angelino Alfano eddigi PdL-főtitkár, belügyminiszter vezette szakadár csoport továbbra is a kormányt támogatja - hangsúlyozta.

"Hogyan maradhattok kormányon azokkal, akik ki akarják végezni pártotok vezetőjét" - kérdezte Silvio Berlusconi, egyszer sem ejtve ki Alfano nevét.

Arról beszélt, hogy mindvégig az egységen dolgozott, a szakadárok fordítottak neki hátat azonnali új frakcióval és új pártnévvel. "Az Új Jobbközép szerintem nem találó név, jobban hangzott volna az Olasz Unokatestvérek" - jegyezte meg a politikus arra kérve pártját, ne kezelje ellenségesen az új jobbközép formációt. Hozzátette, a PdL viszonyítási pont maradhat minden mérsékelt erő számára.

Elemzők szerint azonban még egyáltalán nem világos, hogy ezután mi lesz az erőviszony a parlamentben és a kormányban. Bal- és jobboldali elemzők is úgy látják, Berlusconi már az európai parlamenti választásokra készül. Pierferdinando Casini, a Kereszténydemokrata Unió (UDC) elnöke szerint Berlusconi nem várja meg az olasz parlamentből való kizárását, és a szenátus november 27-i szavazása előtt önként lemond mandátumáról.

Berlusconi szerint a FI feladata az, hogy visszaadja Olaszországnak a szabadságát a kommunista ügyészek és bíróságok hatalmával szemben. Hangoztatta, hogy 57 per indult ellene, és végül minden jogától megfosztva ítélték el adócsalásért. Kijelentette, biztos abban, hogy az ítéletet az olasz alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európa Bírósága semmisnek nyilvánítja.

Hosszasan szólt az olasz gazdasági helyzetről is, és annak a véleményének adott hangot, hogy az Enrico Letta vezette kormány stabilitási programja nem vezet eredményre. Nem szabad térdet hajtani Berlin előtt, 2011-ben azért buktatták meg kormányát, mert Angela Merkel és Nicolas Sarkozy útjában állt.

Az euró az olaszoktól idegen valuta, az Európai Központi Banknak garanciát kellene vállalnia az országok államadósságáért - fejtegette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Ítéletet mondanak Magyarországról - Hogyan hat ez a forintra?

Az amerikai GDP adatok csütörtökön a forint piacán is nagyobb elmozdulásokat hoztak, a kezdeti gyengülést követően azonban gyorsan magára talált a hazai fizetőeszköz: az euróval szemben egy, a dollárral szemben pedig kéthetes csúcsra erősödött a magyar deviza. A pénteki nap is hozhat azonban nagyobb kilengéseket, ugyanis délután Amerikából fontos inflációs adat érkezik, emellett pedig este az S&P Global Ratings ismerteti új adósbesorolását Magyarországról.  Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×