Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kína, Oroszország, Szaúd-Arábia és Kuba is bekerült az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kína, Oroszország, Szaúd-Arábia, Kuba és Vietnam is bekerült az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába kedden, elkeserítve ezzel nemzetközi jogvédő csoportokat.

Az ENSZ Közgyűlése 14 új tagot választott három évre a 47 hellyel rendelkező, genfi székhelyű szervezetbe, amelynek egyik fő feladata, hogy határozataival felhívja a figyelmet a nemzetközi jogsértésekre.

Kína, Oroszország, Szaúd-Arábia, Vietnam és Kuba mellett Nagy-Britanniát, Franciaországot, a Maldív-szigeteket, Macedóniát, Mexikót, Algériát, Marokkót, Namíbiát és Dél-Afrikát választották a tanács tagjává.

Az új tagok jövő év január elsejétől vesznek részt az EJT munkájában. Egy ország egyszerre maximum hat évig lehet a 2006-ban létrehozott testület tagja.

A New York-i székhelyű Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet figyelmeztetett, hogy az új tagok közül öt - Kína, Oroszország, Szaúd-Arábia, Vietnam és Algéria - nem engedte be területére az ENSZ megfigyelőit, hogy kivizsgálják az állítólagos jogsértéseket.

"Létrehozása óta számos elnyomó rezsim vett részt a tanács munkájában" - mutatott rá Richard Gowan, a New York-i Egyetem nemzetközi együttműködésért felelős központjának igazgatója. "Néhány év múlva senki sem fog emlékezni erre a választásra."

"Ugyanakkor a tanács szokatlanul aktív volt az arab tavasz alatt, és számtalan, a szíriai rezsimet elítélő határozatot is hozott, míg az ENSZ Biztonsági Tanácsát megbénította az orosz és a kínai vétó" - tette hozzá.

E két ország, valamint Kuba és Vietnam is arra használhatja friss mandátumát, hogy ellenezze a Bassár el-Aszad szíriai elnököt elítélő további határozatokat. Ugyanakkor az EJT-ben senkinek sincs vétójoga, és a döntéseket egyszerű többséggel hozzák.