eur:
392.12
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nem találkozik az ENSZ-ben az amerikai és az iráni elnök

Nem jön létre az amerikai és az iráni elnök találkozója az ENSZ-ben - közölte kedden az amerikai kormány két, név nélkül nyilatkozó tisztségviselője.

Az amerikai illetékesek tájékoztatása szerint noha azt Washington felajánlotta, az iráni fél nem volt kész az elnöki szintű kapcsolatfelvételre. Mint mondta, a Fehér Ház nyitott volt az ENSZ Közgyűlés általános vitája alkalmából New Yorkban tartózkodó Barack Obama és a Haszan Róháni közötti találkozóra, ám az irániak jelezték, hogy túlságosan "bonyolult" lenne.

Harminchat év után most először volt esély amerikai-iráni csúcstalálkozóra, miután az új teheráni vezetés több békítő gesztust tett, és jelezte, hogy kész tárgyalni a Nyugathoz való közeledésről. A júniusban megválasztott, mérsékeltnek mutatkozó elnök első ízben fordult meg a Közgyűlésen.

Róháni nem jelent meg az ülésteremben Obama keddi felszólalása alatt, és nem volt jelen a Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár által a delegációvezetők tiszteletére adott munkaebéden sem, amelyet pedig sokan a legkézenfekvőbb alkalomnak tartottak a találkozóra.

Ha az elnöki kézfogás és a csúcstalálkozó elmaradt is, Catherine Ashtonnak, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének hétfői hivatalos bejelentése szerint a két ország a hét folyamán külügyminiszteri szinten felveszi majd a kapcsolatot. John Kerry annak a tárgyalásnak a keretében találkozik majd Mohamad Dzsavad Zariffal, amelyet a P5+1 országok - vagyis az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország - folytatnak Teheránnal a vitatott atomprogramról.

Ha a tanácskozást a terveknek megfelelően csütörtökön megtartják, akkor a Kerry-Zarif eszmecsere lesz a legmagasabb szintű közvetlen kapcsolatfelvétel a két ország között az 1979-es iráni iszlám forradalom és a teheráni amerikai nagykövetség elfoglalása óta.

2001-ben Colin Powell, az amerikai diplomácia akkori vezetője az ENSZ-ben kezet fogott iráni partnerével, egy évvel korábban pedig Madeleine Albright akkori amerikai külügyminiszter és iráni kollégája egyszerre volt jelen a világszervezet egyik fórumán, de nem szóltak egymáshoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×