eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Katonai parádéval ünnepeltek Phenjanban

Nagyszabású díszszemlével emlékeztek meg szombaton Észak-Koreában a koreai háború lezárásának 60. évfordulójáról.

A Phenjanban tartott katonai parádén megjelentek a koreai kommunista állam politikai és katonai vezetői, élükön az első számú vezetővel, Kim Dzsong Unnal, valamint Li Jüan-csao alelnökkel. A főváros központi terén, a Kim Ir Szen téren több ezer katona vonult végig díszmenetben.

Az észak-koreai hadsereg felvonultatta a legkorszerűbb haditechnikát és fegyverzetet, köztük páncélozott katonai járműveket, többállásos rakétakilövőket, valamint különböző rakétákat is.

A megemlékezés fő szónoka, a Koreai Népi Hadsereg Állandó Politikai Hivatalának vezetője beszédében azt állította hogy a KNDK a békét fő nemzeti prioritásnak tekinti. Cso Rjun Ho azt hangoztatta:a hadsereg legfontosabb feladata, hogy megvédje az országot a külföldi inváziótól.

A békés környezet elsődleges fontosságú az ország számára - fogalmazott a katonai vezető, aki szerint Észak-Korea most a gazdasági fejlődésre, valamint az emberek életszínvonalának emelésére helyezi a hangsúlyt.

A nemzetközi hírügynökségek emlékeztettek arra, hogy a Koreai-félszigeten az elmúlt hónapokban jelentősen kiéleződött a feszültség az észak-koreai atomprogram, valamint a phenjani nukleáris rakétakísérletek miatt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa válaszlépésként a Phenjan elleni szankciók kiszélesítését határozta el.

Az 1950 és 1953 közötti koreai háborúnak a panmindzsoni fegyverszüneti egyezmény vetett véget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×