Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Katonai parádéval ünnepeltek Phenjanban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagyszabású díszszemlével emlékeztek meg szombaton Észak-Koreában a koreai háború lezárásának 60. évfordulójáról.

A Phenjanban tartott katonai parádén megjelentek a koreai kommunista állam politikai és katonai vezetői, élükön az első számú vezetővel, Kim Dzsong Unnal, valamint Li Jüan-csao alelnökkel. A főváros központi terén, a Kim Ir Szen téren több ezer katona vonult végig díszmenetben.

Az észak-koreai hadsereg felvonultatta a legkorszerűbb haditechnikát és fegyverzetet, köztük páncélozott katonai járműveket, többállásos rakétakilövőket, valamint különböző rakétákat is.

A megemlékezés fő szónoka, a Koreai Népi Hadsereg Állandó Politikai Hivatalának vezetője beszédében azt állította hogy a KNDK a békét fő nemzeti prioritásnak tekinti. Cso Rjun Ho azt hangoztatta:a hadsereg legfontosabb feladata, hogy megvédje az országot a külföldi inváziótól.

A békés környezet elsődleges fontosságú az ország számára - fogalmazott a katonai vezető, aki szerint Észak-Korea most a gazdasági fejlődésre, valamint az emberek életszínvonalának emelésére helyezi a hangsúlyt.

A nemzetközi hírügynökségek emlékeztettek arra, hogy a Koreai-félszigeten az elmúlt hónapokban jelentősen kiéleződött a feszültség az észak-koreai atomprogram, valamint a phenjani nukleáris rakétakísérletek miatt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa válaszlépésként a Phenjan elleni szankciók kiszélesítését határozta el.

Az 1950 és 1953 közötti koreai háborúnak a panmindzsoni fegyverszüneti egyezmény vetett véget.