Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tervezett bírói kinevezéseket bírál az osztrák ellenzék

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tervezett bírói kinevezéseket bírál az osztrák ellenzék, azzal vádolva a bécsi kormányt, hogy nem átlátható módon folytatta le a kiválasztási eljárást, és pártokhoz közel állókat is a jelöltek listájára tett.

Daniela Musiol, a Zöldek képviselője szerdán az ORF rádiónak nyilatkozva szorgalmazott nagyobb nyilvánosságot a bírójelöltek kiválasztásánál. Sok esetben érdekes lenne azt is tudni, hogy kiket nem választottak ki, mert csak így lehet tisztázni, hogy nem utasítottak-e el jobban képzett pályázókat - fogalmazott.

Az Osztrák Szabadságpárt és Frank Stronach csapata nyíltan azzal vádolta a kormányt, hogy politikai alapon választott ki egyes jelölteket, továbbá pozíciókat osztogat néhány héttel a szeptemberi választások előtt.

A közigazgatási bíróság új feladatokat kapott, ezért nyolcvan további bírói állás létesül a jövő év elején. Sajtóértesülések szerint a bírójelöltek között van az Osztrák Szociáldemokrata Párthoz (SPÖ) tartozó egészségügyi miniszter kabinetfőnöke, valamint a másik koalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) színeiben politizáló gazdasági miniszterhelyettes kabinetfőnöke is.

A kancellári hivatal tájékoztatása szerint a jelöltek listáját már továbbküldték jóváhagyásra a szövetségi elnöknek. Közölték: amíg az államfő nem döntött a kinevezésekről, addig nem hozzák nyilvánosságra a neveket.

Werner Faymann kancellár és Michael Spindelegger alkancellár egyaránt azt hangoztatták, hogy a kiválasztási eljárás az elvárásoknak megfelelően átlátható és pártoktól független volt.

A Zöldek még kedden bejelentették, hogy interpellációt akarnak intézni a témában a kormányhoz, azt firtatva, "mennyiben tette lehetővé objektív eljárás lefolytatását".

Az osztrák miniszterek parlament előtti felelősségre vonására az idei év óta a nyári törvényhozási szünetben is lehetőség van.