eur:
392.72
usd:
366.59
bux:
66800.67
2024. április 26. péntek Ervin

Románia engedély nélküli akciót hajtott végre

Románia engedély nélküli akciót hajtott végre egy másik ország területén - jelentette ki Traian Basescu államfő pénteken azzal kapcsolatban, hogyan hozták vissza az országba Omar Hayssam, korábban Romániában élő szíriai üzletembert, akit távollétében húsz év börtönre ítéltek terrorizmusért.

A Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) elnökeként megszólaló Basescu hangsúlyozta: nem tudja megerősíteni, hogy az elítéltet Szíriából hozták román területre, és azt sem, hogy kiadatási egyezmény alapján került az országba.

A román elnök szerint nem véletlen, hogy csak az akcióban részt vevő tiszteknek és nemzetbiztonsági szolgálatoknak mondott köszönetet.

"Egy ilyen műveletet nem lehetett volna végrehajtani egy hét, vagy három hónap alatt. Ez egy nagyon szűk körű csoport több mint ötéves munkájának eredménye" - mondta a román államfő, hozzátéve, hogy az akcióban részt vevő emberek védelme és a nemzetbiztonsági szempontok késztetik arra, hogy ne áruljon el további részleteket.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ha nem Szíriából, akkor honnan hozták vissza Omar Hayssamot, Basescu azt mondta: "hát éppen itt van a történet kulcsa: hogyan mondhatnám el, amikor Románia engedély nélküli akciót hajtott végre egy másik ország területén?"

A román-szíriai állampolgárságú Omar Hayssamot három román újságíró - 2005-ben, Irakban történt - túszul ejtésének megszervezésében találták vétkesnek. Az üzletember a vizsgálat idején, 2006-ban elhagyta az országot. A vádlott szökése nyomán a román titkosszolgálatok vezetői és az ország legfőbb ügyésze lemondott tisztségéről.

A román hírtelevíziók pénteken a Szíria és Románia között 2012-ben ratifikált kiadatási megállapodással magyarázták Omar Hayssam Romániába való visszahozatalát.

Az esetet kommentáló Victor Ponta miniszterelnök péntek délelőtt még azt mondta: Romániának nincs kiadatási egyezménye Szíriával, majd egy óra múlva kijavította tévedését. A miniszterelnök azt állította, hogy a CSAT tagjaként minden műveletről tudomása volt, és Omar Hayssamot egy katonai géppel hozták Romániába.

Péntek este Traian Basescu államfő erről is azt mondta: nem tudja megerősíteni, hogy a román légierő gépe részt vett az akcióban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×