Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Snowden még nem adta be kérelmét az orosz hatóságnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A moszkvai Seremetyjevo repülőtér tranzitzónájában harmadik hete tartózkodó Edward Snowden továbbra sem adott be menedékkérelmet - közölték hétfőn az orosz bevándorlási hatóságnál.

Zalina Kornyilova, a Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) szóvivője azt mondta, hogy az amerikai férfi eddig semmilyen dokumentumot nem nyújtott be hozzájuk, és amennyiben beérkezik a menedékkérelem, azt a törvény megszabta rendben fogják elbírálni.

Az Egyesült Államok hírszerzésének titkos adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató informatikus a múlt pénteken a repülőtéren zárt körben találkozott orosz és nemzetközi jogvédő szervezetek képviselőivel, valamint neves ügyvédekkel. Akkor jelentette be, hogy ideiglenesen politikai menedéket kér Oroszországtól. A hazájában törvénysértéssel vádolt férfi azt is közölte, hogy később Dél-Amerikában kíván letelepedni.

Az orosz szolgálat internetes oldalán lévő tájékoztatás szerint az ideiglenes menedékes státusa egyfajta humanitárius státus, avagy a kiutasítás elhalasztását jelenti. Ahhoz, hogy ezt valaki elnyerje, a szolgálat területi képviseletéhez kell fordulnia kérelmével. A benyújtásakor az illető kap egy igazolást, amelynek birtokában joga van arra, hogy amíg a kérelmét vizsgálják, addig az Oroszországi Föderáció területén tartózkodjon. Ez legfeljebb három hónap. Amennyiben kedvező a döntés, a kérelmezőnek kiállítanak egy tanúsítványt arról, hogy Oroszország ideiglenesen menedéket biztosít az illetőnek.

Oroszországban 2001 és 2007. július 1. között 59 országból több mint 5600 külföldi ideiglenes menedék iránti kérelmét vizsgálták meg, és közülük 2446 személynek biztosítottak lehetőséget - olvasható a Szövetségi Migrációs Szolgálat honlapján.

Oroszország 1992-ben csatlakozott ENSZ 1951-es Menekültügyi Egyezményéhez és annak 1967-ben elfogadott jegyzőkönyvéhez.