eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Snowden még nem adta be kérelmét az orosz hatóságnak

A moszkvai Seremetyjevo repülőtér tranzitzónájában harmadik hete tartózkodó Edward Snowden továbbra sem adott be menedékkérelmet - közölték hétfőn az orosz bevándorlási hatóságnál.

Zalina Kornyilova, a Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) szóvivője azt mondta, hogy az amerikai férfi eddig semmilyen dokumentumot nem nyújtott be hozzájuk, és amennyiben beérkezik a menedékkérelem, azt a törvény megszabta rendben fogják elbírálni.

Az Egyesült Államok hírszerzésének titkos adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató informatikus a múlt pénteken a repülőtéren zárt körben találkozott orosz és nemzetközi jogvédő szervezetek képviselőivel, valamint neves ügyvédekkel. Akkor jelentette be, hogy ideiglenesen politikai menedéket kér Oroszországtól. A hazájában törvénysértéssel vádolt férfi azt is közölte, hogy később Dél-Amerikában kíván letelepedni.

Az orosz szolgálat internetes oldalán lévő tájékoztatás szerint az ideiglenes menedékes státusa egyfajta humanitárius státus, avagy a kiutasítás elhalasztását jelenti. Ahhoz, hogy ezt valaki elnyerje, a szolgálat területi képviseletéhez kell fordulnia kérelmével. A benyújtásakor az illető kap egy igazolást, amelynek birtokában joga van arra, hogy amíg a kérelmét vizsgálják, addig az Oroszországi Föderáció területén tartózkodjon. Ez legfeljebb három hónap. Amennyiben kedvező a döntés, a kérelmezőnek kiállítanak egy tanúsítványt arról, hogy Oroszország ideiglenesen menedéket biztosít az illetőnek.

Oroszországban 2001 és 2007. július 1. között 59 országból több mint 5600 külföldi ideiglenes menedék iránti kérelmét vizsgálták meg, és közülük 2446 személynek biztosítottak lehetőséget - olvasható a Szövetségi Migrációs Szolgálat honlapján.

Oroszország 1992-ben csatlakozott ENSZ 1951-es Menekültügyi Egyezményéhez és annak 1967-ben elfogadott jegyzőkönyvéhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×