eur:
392.16
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ismét látogatható a Gezi park

Újra megnyitotta a Gezi parkot a látogatók előtt hétfőn az isztambuli városvezetés - közölte Isztambul kormányzója.

Hüseyin Avni Mutlu azután jelentette be a döntést, hogy egy helyi bíróság múlt csütörtöki ítéletében megtiltotta a Gezi park beépítését, teljesítve ezzel a törökországi tüntetések résztvevőinek elsődleges kérését. Az országos méretűvé szélesedett kormányellenes tüntetések eredetileg a Gezi park újjáépítése ellen kezdődtek május 31-én, azóta a tiltakozások egyik legfőbb színtere. A tüntetőket három hete erőszakkal kergették el rohamrendőrök a parkból, amely azóta zárva tart.

A tüntetőket képviselő mozgalom, a Taksim Szolidaritás hétfőn felhívást tett közzé hívei számára, hogy helyi idő szerint este 19.00 órakor gyűljenek össze a Gezi parkban. Mutlu kormányzó figyelmeztetett, hogy nem engedélyezik a tüntetések újrakezdését a területen.

A Taksim tér mellett fekvő Gezi park megnyitását eredetileg vasárnapra tervezték, de a feszültség és a hétvégi tüntetések miatt hétfőre halasztották az eseményt. A rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be több száz tiltakozó ellen az Isztambul belvárosában található Taksim téren szombaton, akik a lezárt Gezi parkba is megpróbáltak bejutni.

A rendőrség adatai szerint a május 31-én kezdődött tiltakozó megmozdulások során három hét alatt több mint 2,5 millió ember vonult az utcákra közel 80 török városban. A kezdetben a Gezi park átépítését kifogásoló tüntetők egyre inkább Recep Tayyip Erdogan török kormányfő szerintük tekintélyelvű és az ország iszlamizálását célzó politikája ellen fordultak. Szombaton este mintegy tízezren tüntettek az isztambuli Taksim térnél, de a rohamrendőrség két óra elteltével kiszorította őket onnan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×