Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét látogatható a Gezi park

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újra megnyitotta a Gezi parkot a látogatók előtt hétfőn az isztambuli városvezetés - közölte Isztambul kormányzója.

Hüseyin Avni Mutlu azután jelentette be a döntést, hogy egy helyi bíróság múlt csütörtöki ítéletében megtiltotta a Gezi park beépítését, teljesítve ezzel a törökországi tüntetések résztvevőinek elsődleges kérését. Az országos méretűvé szélesedett kormányellenes tüntetések eredetileg a Gezi park újjáépítése ellen kezdődtek május 31-én, azóta a tiltakozások egyik legfőbb színtere. A tüntetőket három hete erőszakkal kergették el rohamrendőrök a parkból, amely azóta zárva tart.

A tüntetőket képviselő mozgalom, a Taksim Szolidaritás hétfőn felhívást tett közzé hívei számára, hogy helyi idő szerint este 19.00 órakor gyűljenek össze a Gezi parkban. Mutlu kormányzó figyelmeztetett, hogy nem engedélyezik a tüntetések újrakezdését a területen.

A Taksim tér mellett fekvő Gezi park megnyitását eredetileg vasárnapra tervezték, de a feszültség és a hétvégi tüntetések miatt hétfőre halasztották az eseményt. A rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be több száz tiltakozó ellen az Isztambul belvárosában található Taksim téren szombaton, akik a lezárt Gezi parkba is megpróbáltak bejutni.

A rendőrség adatai szerint a május 31-én kezdődött tiltakozó megmozdulások során három hét alatt több mint 2,5 millió ember vonult az utcákra közel 80 török városban. A kezdetben a Gezi park átépítését kifogásoló tüntetők egyre inkább Recep Tayyip Erdogan török kormányfő szerintük tekintélyelvű és az ország iszlamizálását célzó politikája ellen fordultak. Szombaton este mintegy tízezren tüntettek az isztambuli Taksim térnél, de a rohamrendőrség két óra elteltével kiszorította őket onnan.