Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Lúzerek" a bostoni merénylők

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A bostoni robbantásos merénylet egyik gyanúsítottja, Tamerlan Carnajev amerikai állampolgár volt, a másik, Dzsohar Carnajev az Egyesült Államokban való állandó tartózkodásra és munkavállalásra jogosító zöld kártyával rendelkezik - közölte pénteken a CNN hírtelevízió.

A csecsen származású Carnajev fivérek 2003 óta élnek az Egyesült Államokban, ahová Kirgizisztánból, kirgiz útlevéllel, menedékkérőként vándoroltak be, az anyjukkal együtt - jelentette ki pénteken újságíróknak Ruszlan Carni, a két gyanúsított ugyancsak Amerikában élő nagybátyja. (A korábbi híradások szerint a gyanúsítottak Kazahsztánból érkeztek a tengerentúlra.)

Carni szerint az unokaöccsei szégyent hoztak a csecsenekre, és felszólította a szökésben lévő Dzsohar Carnajevet, hogy adja fel magát.

Timothy Alben, a massachusettsi rendőrség ezredese arra figyelmeztette a Bostonnal határos Cambridge lakosságát, hogy a délután folyamán "irányított robbantást" fognak végrehajtani Carnajevék lakóhelyének környékén. Ez kommentátorok szerint az jelenti, hogy a hatóságok további robbanóanyagokat találtak.

A fivérek, miután szerda éjjel a 7-eleven üzletlánc egységébe történt betörés után tűzharcot vívtak rendőrökkel, házi gyártmányú gránátokat dobtak rájuk. Az összecsapásban egy 26 éves rendőr, Sean Collier életét vesztette, egy másik pedig megsebesült.

Ismerősei szerint a 19 éves Dzsohar Carnajev a Massachusettsi Egyetem dartmouthi kirendeltségének tengerbiológia szakos diákja, aki partikon vett részt, és kábítószeres cigarettát is szívott. (Anzor Carnaev, a két gyanúsított apja az AP hírügynökségnek a dagesztáni Mahacskalából telefonon azt nyilatkozta, hogy az ifjabbik fiú orvostanhallgató.)

A darthmouthi egyetemi campust egyébként péntek reggel kiürítették és átkutatták a hatóságok.

Az ifjabbik gyanúsított az egyetemi tanulmányait megelőzően birkózott, és egy jó nevű cambridge-i középiskola diákjaként két évvel ezelőtt ösztöndíjat kapott. Viselkedésében ismerősei semmi gyanúsat nem észleltek. Pedig Dzsohar Carnajev iszlamista honlapokra és más, Csecsenföld függetlenségét követelő internetes oldalakra vezető linkeket tett közzé egy orosz nyelvű közösségi oldalon.

Richard DesLauriers, az FBI bostoni kirendeltségének vezetője szerint Dzsohar Carnajev volt az a személy, aki egy videofelvétel tanúsága szerint megfordított világos baseballsapkában csomagot helyezett el a bostoni maraton célegyenesében végrehajtott második bombarobbantás helyszínén. A feltételezett elkövető rajta van a kirabolt 7-eleven üzlet biztonsági kamerájának felvételein is.

A hatóságok szerint a menekülő gyanúsítottnál fegyver, robbanómellény vagy másfajta robbanóanyag is lehet. A Honda CRV típusú gépkocsit, amelyen az ifjabbik Carnajev egy ideig menekülésre használt, megtalálták a rendőrök.

Az idősebbik fivér, a rendőrök által lelőtt Tamerlan Canajev mérnöknek készült a Bostonban működő Bunker Hill-i Városi Főiskolán. Ökölvívó volt, és feltehetően muszlim hitéből kifolyólag nem ivott, és nem dohányzott. Internetes bejegyzései szerint problémái lehettek az amerikai társadalmi közeggel.

A nagybácsi, Ruszlan Carni "lúzereknek" nevezte a fivéreket, akik nem tudtak beilleszkedni az általa nagyra becsült amerikai társadalomba.