Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Duplájára ugorhat az élelmiszerek ára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Duplájára ugorhat az élelmiszer ára és állandó katasztrófa-övezetté válnak Afrika egyes részei - állítják kutatók. Ennek oka a népességrobbanás és az, hogy az emberiség nem készült fel a globális felmelegedésnek a mezőgazdaságra gyakorolt hatására. Az emelkedő hőmérséklet a fejlett országok termelőit is veszélyezteti.

2050-re várhatóan kilenc milliárdra ugrik a Föld lakossága. A szárazság, extrém hőmérséklet és áradások drámai hatást gyakorolnak majd a világ mezőgazdaságára és az alapvető élelmiszerek ára akár duplájára ugorhat. Ennek hatására különösen Afrikában és Ázsiában milliók válhatnak földönfutóvá, de az éghajlatváltozás nem kíméli majd a fejlett országok gazdáit sem - figyelmeztetnek tudósok.

Frank Rijsberman, az élelmiszer-ellátás biztonságát tanulmányozó globális mezőgazdasági kutatóhálózat, a CGIAR vezetője azt mondta az Observernek: 2050-re 60%-kal növelni az élelmiszertermelést, hogy el tudják látni a megnövekedett népességet. "A termelékenység terén elért eredményeket viszont ellensúlyozza majd a klímaváltozás, egymilliárd ember ellátása kerülhet veszélybe" - mondta az Observer című brit lapnak.

Az Amerikai Országos Éghajlatfelmérési jelentés szerint a fokozatosan emelkedő hőmérséklet pusztító hatással lesz a világ legnagyobb gazdasága mezőgazdasági termelőire is.

A 60 tudományos szakértő közreműködésével készült tanulmány szerint "egy sor mezőgazdasági vidéken hanyatlásnak indul a növénytermesztés és az állattenyésztés. Ezt az éghajlatváltozás nyomán elterjedő betegségek, fertőzések, gyomnövények és kártevők segítik elő. Egy sor kritikus határértéket már átléptünk" - írják a szerzők.

Az elmúlt években az aszály az Egyesült Államok mellett súlyos károkat okozott más nagy gabonatermelő államokban, Oroszországban, Ukrajnában és Ausztráliában is. Oroszország gabonatermelése harmadával esett vissza 2010-ben, Ukrajnáé egyötödével, Kanadáé pedig egyhatodával.

Egy másik tanulmány szerint a Vietnam, Kambodzsa, Thaiföld és Laosz területén található termővidéken, a Mekong-deltában a vártnál kétszer gyorsabban emelkedhet a hőmérséklet, és több csapadékra lehet számítani, mint gondolták, ami veszélyezteti majd a 2050-re ott élő 100 millió ember élelmiszer ellátását.

Ezekben a napokban Írországban - amely jelenleg az EU soros elnöke - két nagy nemzetközi konferenciát is tartanak az élelmiszerbiztonság témájában.