eur:
392.13
usd:
366.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Duplájára ugorhat az élelmiszerek ára

Duplájára ugorhat az élelmiszer ára és állandó katasztrófa-övezetté válnak Afrika egyes részei - állítják kutatók. Ennek oka a népességrobbanás és az, hogy az emberiség nem készült fel a globális felmelegedésnek a mezőgazdaságra gyakorolt hatására. Az emelkedő hőmérséklet a fejlett országok termelőit is veszélyezteti.

2050-re várhatóan kilenc milliárdra ugrik a Föld lakossága. A szárazság, extrém hőmérséklet és áradások drámai hatást gyakorolnak majd a világ mezőgazdaságára és az alapvető élelmiszerek ára akár duplájára ugorhat. Ennek hatására különösen Afrikában és Ázsiában milliók válhatnak földönfutóvá, de az éghajlatváltozás nem kíméli majd a fejlett országok gazdáit sem - figyelmeztetnek tudósok.

Frank Rijsberman, az élelmiszer-ellátás biztonságát tanulmányozó globális mezőgazdasági kutatóhálózat, a CGIAR vezetője azt mondta az Observernek: 2050-re 60%-kal növelni az élelmiszertermelést, hogy el tudják látni a megnövekedett népességet. "A termelékenység terén elért eredményeket viszont ellensúlyozza majd a klímaváltozás, egymilliárd ember ellátása kerülhet veszélybe" - mondta az Observer című brit lapnak.

Az Amerikai Országos Éghajlatfelmérési jelentés szerint a fokozatosan emelkedő hőmérséklet pusztító hatással lesz a világ legnagyobb gazdasága mezőgazdasági termelőire is.

A 60 tudományos szakértő közreműködésével készült tanulmány szerint "egy sor mezőgazdasági vidéken hanyatlásnak indul a növénytermesztés és az állattenyésztés. Ezt az éghajlatváltozás nyomán elterjedő betegségek, fertőzések, gyomnövények és kártevők segítik elő. Egy sor kritikus határértéket már átléptünk" - írják a szerzők.

Az elmúlt években az aszály az Egyesült Államok mellett súlyos károkat okozott más nagy gabonatermelő államokban, Oroszországban, Ukrajnában és Ausztráliában is. Oroszország gabonatermelése harmadával esett vissza 2010-ben, Ukrajnáé egyötödével, Kanadáé pedig egyhatodával.

Egy másik tanulmány szerint a Vietnam, Kambodzsa, Thaiföld és Laosz területén található termővidéken, a Mekong-deltában a vártnál kétszer gyorsabban emelkedhet a hőmérséklet, és több csapadékra lehet számítani, mint gondolták, ami veszélyezteti majd a 2050-re ott élő 100 millió ember élelmiszer ellátását.

Ezekben a napokban Írországban - amely jelenleg az EU soros elnöke - két nagy nemzetközi konferenciát is tartanak az élelmiszerbiztonság témájában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×