eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Észak-Korea háborúval fenyegeti ellenségeit

Észak-Korea továbbra is háborúval fenyegeti ellenségeit. Déli szomszédja szerint Csendes-óceáni partvidékére mozgatta át azt a rakétát, amivel az Egyesült Államok csendes-óceáni szigeteit fenyegetné. Közben Dél-Koreában és Japánban már arról beszélnek, hogy atomfegyverekre lehet szükségük.

Észak-Korea azok miatt az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok miatt ideges, amelyek a hónap végéig tartanak és amelyekről azt mondja, hogy azokkal inváziót készítenek elő.

Egyes nyugati elemzők viszont attól tartanak, hogy az északiak egy meglepetésszerű támadással elfoglalhatnák Szöult, a déliek fővárosát. A tízmillió Szöul közel fekszik a határhoz és nagy kárt tehetne benne az északiak tüzérsége. Ezért a déliek hosszú éveken át azt a politikát folytatták, hogy próbálták nem provokálni Phenjant.

Abban kevesen hisznek, hogy az északiak valóban atomcsapást tudnának mérni az Egyesült Államok szárazföldi területére - a dél-koreai védelmi miniszter és katonai elemzők szerint sem érné el a rakéta az amerikai szárazföldet, de a fenyegetőzés folytatódik.

Nem látják mozgósítás jeleit sem és ebből arra következtetnek, hogy Phenjan nem készül komolyan háborúra - tette hozzá.

"A kardcsörtető megjegyzések általában helyi idő szerint éjszaka, az amerikai tévénézők számára napközben hangzanak el" - jegyzi meg az AP. Elemzők szerint a fenyegetések célja, hogy puhítsák a déliek ellenséges retorikáját és hogy erősítsék Kim Dzsungun észak-koreai vezető befolyását.

Az északiak ugyanakkor 2010. novemberében megmutatták, hogy meddig képesek elmenni. Akkor tűzérségi támadást indítottak egy dél-koreai sziget ellen, ami négy ember halálát okozta.

Washington úgy érzi, nem hagyhatja válasz nélkül az észak-koreaiak lépéseit és a csendes-óceáni Guamra telepít rakétavédelmi rendszert.

"Elég egyszer hibázni, és én nem akarok az a védelmi miniszter lenni, aki egyszer hibázik" - mondta Washingtnban Chuck Hagel, a védelmi tárca birtokosa.

Az amerikaiaknak dél-koreai szövetségesüket is vissza kell fogniuk. Sok ottani politikus azt szeretné, ha újratárgyalnák Washingtonnal a régi nukleáris fűtőelemek újrahasznosításáról szóló megállapodást. Az újrahasznosítással atomfegyverhez szükséges hasadóanyaghoz jutnának a déliek, amit az amerikaiak eddig megpróbáltak megakadályozni. Az önálló atomfegyver ötletét már a hivatalosan pacifista Japánban is emlegetik.

A következő oldalon a Reuters elemzése olvasható.Észak-Korea fiatal vezetője, Kim Dzsong Un elődei jól bevált "őrült szomszéd" stratégiáját alkalmazza egy új, provokatív vonással kiegészítve: Phenjan fenyegetéseit mostanában egyenesen az Egyesült Államoknak címezi - mutatnak rá magas rangú amerikai tisztségviselők. Mindez a Reuters elemzésében olvasható. A Reuters anyagát az MTI idézi.

Kim helyenként furcsa retorikájában valóban felfedezhető az elzárt országot több mint fél évszázada irányító családjának öröksége. Azt azonban a szűkös hírszerzési információk és a Kimet körülvevő bizonytalanság miatt egyelőre még Washington sem tudja, meddig menne el a 30 éves vezető, hogy bizonyítsa rátermettségét népe, a tábornokok, valamint Dél-Korea és a világ előtt.

A kérdés az, hogy felismeri-e Kim, mikor kell lassítania. "Nem telt el elég idő ahhoz, hogy tudjuk, rendelkezik-e a fiatal vezető azokkal a képességekkel, amelyekről apja tett tanúbizonyságot diplomáciai összetűzések során" - hangsúlyozta egy amerikai kormányzati tisztségviselő.

A 2007-ben leállított jongbjoni atomerőmű újraindításához hasonló bejelentések, valamint a kísérleti atomrobbantások komoly kihívást jelentenek Barack Obama amerikai elnök számára, aki eddig "stratégiai türelmet" tanúsított Phenjannal szemben. Ez a politika, amelynek értelmében atomprogramja felfüggesztéséig Észak-Korea nem részesült újabb ösztönzőkben, eddig kevés eredménnyel járt, és Phenjan nyílt ellenállásába ütközött.

Joseph DiTrani, az amerikai hírszerzés egykori vezető Észak-Korea-szakértője szerint Kim legénykedése valójában az ország keménykezű elnökökhöz szokott katonai elitjének szól. Bár Kim hatalomátvétele óta több katonai vezetőt lefokozott vagy elbocsátott, az 1,2 millió főből álló hadsereg irányítóinak véleménye továbbra is sokat nyom a latban. Ezért követi Kim apjának, a néhai Kim Dzsong Ilnek "szongun" filozófiáját, amelynek lényege, hogy a források elosztásánál a hadsereg elsőbbséget élvez - vélik Ázsia-szakértők.

Az erőfitogtatás ellenére Washington szerint nincs ok az aggodalomra. Bár Phenjan a hétvégén hadiállapotot hirdetett Dél-Koreával szemben Szöul és Washington közös hadgyakorlata miatt, ez nem vezetett az északi erők mozgósításához - mutatott rá a Fehér Ház. Phenjan hangoskodása ugyan nyugtalanító, ám az amerikai szárazföldi célpontok térképe előtt pózoló Kimet nehéz komolyan venni, hiszen Észak-Korea eddig nem bizonyította, hogy rendelkezne ilyen támadás kivitelezéséhez szükséges ballisztikus technológiával. Mindezek ellenére az amerikai tisztségviselők állítólag nem sírják vissza a veszélyesnek, de legalább kiszámíthatónak tartott Kim Dzsong Ilt, aki szintén gyakran élt fenyegetésekkel, amelyeknek a figyelemfelkeltés érdekében katonai nyomatékot is adott, de mindig megállt a vörös vonal előtt egy hajszállal. Úgy tűnik, hogy a 2011 decemberében hatalomra került Kim Dzsong Un új elemekkel bővítené a családi forgatókönyvet, hiszen nemcsak hogy előszeretettel kerül személyesen rivaldafénybe fenyegetéseivel, de azokat egyenesen az Egyesült Államoknak címezi.

"Határozott különbség van apa és fia stílusa, illetve hangneme között" - mondta egy másik amerikai tisztségviselő. A fiatal Kimnél "sokkal nagyobb hangsúlyt kap a személyes érintettség, a fenyegetések sokkal konkrétabbak, és egyértelműek az Egyesült Államoknak szánja őket" - tette hozzá. Szerinte ennek ellenére nem fog sikerülni az, amit Phenjan a korábbi amerikai kormányoknál elért: hogy az "őrült ember" tétlenségét Washington és nyugati szövetségesei segéllyel, üzemanyaggal vagy egyéb engedményekkel vásárolják meg.

Néhány amerikai tisztségviselő egyenesen úgy véli, hogy Phenjan ellenségessége a hazai közönségnek szól. Szerintük Kim Amerika-ellenes retorikával próbálja ösztönözni az alulfizetett hadsereg tagjait, valamint a külföldi ellenséggel szembeni kiállásával igyekszik javítani népszerűségi mutatóján az általában sanyarú körülmények között élő egyszerű emberek körében.

Mindazonáltal egyre nő az aggodalom, hogy a fiatal északi vezető bizonyítási vággyal párosuló tapasztalatlansága egy kisebb dél-koreai célpont elleni támadásban csúcsosodhat ki, amely akár komolyabb összeütközéshez is vezethet a két Korea között. Leon Panetta egykori amerikai védelmi miniszter megítélése szerint is egyre nagyobb az esélye annak, hogy Kim elszámítja magát. "Az igazi veszély abban rejlik, ha olyasmit tesz, ami súlyos következményekkel jár" - mondta Panetta a CNBC amerikai tv-csatornának.

Amerikai tisztségviselők és független szakértők egy dologban egyetértenek: olyan keveset tudnak Kimről, hogy viselkedésének kiszámításához váteszi képességekkel kellene rendelkezniük. Bár az Obama-kormányzat az elején reménykedett abban, hogy az új vezető a reformok útjára tereli Észak-Koreát, ez nem valósult meg, és valószínűleg a közeljövőben sem fog - vélik amerikai tisztségviselők.

Legtöbben egyetértenek abban, hogy Kim racionális szereplő a nemzetközi porondon, és nagyon jól tudja: hadserege nem veheti fel a versenyt a dél-koreaival vagy az amerikaival. Ha pedig túl messze távolodik el az elődei által követett jól bevált gyakorlattól, azzal saját politikai túlélését kockáztatja.

Kim legutóbbi beszédében ennek megfelelően már lágyabb hangnemet használt, és szóba sem hozta a Dél-Korea és az Egyesült Államok elleni támadás lehetőségét. Akadnak külföldiek, akik egészen más oldalát ismerik a fiatal vezetőnek. "Remek srác" - mondja róla az NBA egykori sztárja, Dennis Rodman, aki nemrég Észak-Koreában járt, és több időt töltött Kimmel, mint eddig bármelyik nyugati politikus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×