eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Árrobbanás előtt a ruhaipar?

Vajon drágul-e a ruha a pénzügyi válság közepette? - ezt találgatják az európai fogyasztók. India, a világ második legnagyobb pamutgyártója ugyanis kiviteli tilalmat vezetett be az alapanyagra, ami azonnal feltornászta az árakat. Furcsamód azonban maga az indiai agrárminiszter tiltakozott ez ellen, és azt mondta: neki nem szólt senki.

A mezőgazdasági miniszter dühös és azt akarja, hogy miniszterelnöke vonja vissza döntését. Sarad Pavar ma emelt panaszt azért, mert a milliárdos lakosságú ország - egyben a világ második legnagyobb pamutelőállítója - kiviteli tilalmat rendelt el a ruhaneműk alapanyagára.

Pavar azt állítja, hogy neki senki sem szólt a lépésről. A döntés nyomán a nyersanyag-tőzsdéken megugrott a pamut ára, mert a kínai anyagbeszerzők is az amerikai piacokon keresték az alapanyagot.

Az Financial Times szerint valójában a kínaiak pamut-politikája a nagyobb hír: a hatalmas ország egyfajta stratégiai pamuttartalékot halmoz fel, ami a világ pamutkereslete 15 százalékáért lehet felelős.

Az indiai kormány azzal indokolta a kiviteli stoppot, hogy meg akarja védeni a hazai textilüzemek alapanyag-ellátását, és ennek a törekvésnek a kínai politika a kiváltó oka. Az indiai gyáraknak ugyanis egyre többet kell fizetniük, hogy alapanyaghoz jussanak.

Az agrárminiszter azonban hibásnak tartja az exportstoppot. "Arra kértem a miniszterelnököt, hogy törölje el a tilalmat, mert az idén többet termelünk és gazdáink most zuhanó árakra panaszkodnak". India az idei első negyedévben a kormány által meghatározott kvótánál többet exportált. A kormány döntése értelmében az országban tartják a már külföldre eladott, de még nem leszállított pamutot is.

Az indiai exportpolitika kiszámíthatatlanságát csak növeli, hogy fél éve az ország teljesen felszabadította a pamutexportot, miután 2010 áprilisában egyszer már megtiltotta azt.

Mindebből főként a legnagyobb exportőrnek számító Egyesült Államok termelői profitálnak, de a beszerzők mellett Brazíliához, Üzbegisztánhoz és a francia anyanyelvű afrikai államokhoz is fordulhatnak.

Az amerikai agrárminisztérium ugyanakkor mégsem örül, szerinte a kínai felhalmozás miatt a globális textilipar egyre nehezebben juthat a nyersanyaghoz. A nagy árvizek ellenére nagyon jó termést várnak az idén Ausztráliában is, ami részben ellensúlyozhatja a piacokon az indiai exporttilalom hatását. Elemzők azt is megjegyzik: a már korábbi, drága pamutárak miatt a fogyasztói kereslet is csökkent - az emberek meglepő módon megbékéltek a műszálas ruhákkal.

Hanganyag: Szvetnik Endre

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×