Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gratulált a horvát elnök a győztes balközép-liberális koalíciónak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ivo Josipovic horvát elnök röviddel vasárnap éjfél után gratulált a parlamenti választásokon győztes balközép-liberális koalíciónak, reményét fejezve ki, hogy jobb együttműködést tud majd kialakítani a Horvátországi Szociáldemokrata Párt vezette szövetséggel, mint a Horvát Demokratikus Közösséghez (HDZ) tartozó Jadranka Kosor távozó kormányfővel.

A kormányfői szék várományosa, Zoran Milanovic "kemény munkát" ígért a gazdaság helyreállítása érdekében. "Nem hagyjuk cserben az országot, lehet, hogy hibázunk is, de nem állunk meg, nem lesz bocsánat" - jelentette ki a 45 éves volt diplomata.

A Milanovic vezette, "Kukurikú"-koalíciónak nevezett balközép-liberális koalíció a voksok 70 százalékának összeszámlálása után 78 mandátumra számíthat a 151 tagú törvényhozásban.

Az elmúlt két évtizedben 16 éven át kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) 48 helyhez juthat a parlamentben.

Josipovicot az újságírók megkérdezték arról, mi a véleménye, hogy Kosor nem gratulált Milanovicnak a választási győzelemhez. "Én mindig gratulálok, Kosor asszonynak valószínűleg megvolt a maga oka" - mondta a horvát államfő, aki szerint az új kabinetnek mielőbb neki kell látnia a sürgető, felhalmozódott feladatok megoldásához.

A választások kimenetelét minden bizonnyal az elmúlt hónapok szenzációszámba menő, rendre a hatalmon lévő Horvát Demokratikus Közösséghez (HDZ) és korábbi vezetőihez köthető korrupciós botrányok dönthették el. A választások után öt nappal, december 9-én írja alá Horvátország az uniós csatlakozási szerződést, s az ország várhatóan jövő július 1-jén válik az EU-tagjává.