eur:
392.2
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Gratulált a horvát elnök a győztes balközép-liberális koalíciónak

Ivo Josipovic horvát elnök röviddel vasárnap éjfél után gratulált a parlamenti választásokon győztes balközép-liberális koalíciónak, reményét fejezve ki, hogy jobb együttműködést tud majd kialakítani a Horvátországi Szociáldemokrata Párt vezette szövetséggel, mint a Horvát Demokratikus Közösséghez (HDZ) tartozó Jadranka Kosor távozó kormányfővel.

A kormányfői szék várományosa, Zoran Milanovic "kemény munkát" ígért a gazdaság helyreállítása érdekében. "Nem hagyjuk cserben az országot, lehet, hogy hibázunk is, de nem állunk meg, nem lesz bocsánat" - jelentette ki a 45 éves volt diplomata.

A Milanovic vezette, "Kukurikú"-koalíciónak nevezett balközép-liberális koalíció a voksok 70 százalékának összeszámlálása után 78 mandátumra számíthat a 151 tagú törvényhozásban.

Az elmúlt két évtizedben 16 éven át kormányzó konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) 48 helyhez juthat a parlamentben.

Josipovicot az újságírók megkérdezték arról, mi a véleménye, hogy Kosor nem gratulált Milanovicnak a választási győzelemhez. "Én mindig gratulálok, Kosor asszonynak valószínűleg megvolt a maga oka" - mondta a horvát államfő, aki szerint az új kabinetnek mielőbb neki kell látnia a sürgető, felhalmozódott feladatok megoldásához.

A választások kimenetelét minden bizonnyal az elmúlt hónapok szenzációszámba menő, rendre a hatalmon lévő Horvát Demokratikus Közösséghez (HDZ) és korábbi vezetőihez köthető korrupciós botrányok dönthették el. A választások után öt nappal, december 9-én írja alá Horvátország az uniós csatlakozási szerződést, s az ország várhatóan jövő július 1-jén válik az EU-tagjává.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×