eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tiszteletben tartja Wyclef Jean, hogy nem indulhat a haiti elnöki posztért

Tiszteletben tartja Wyclef Jean haiti születésű amerikai rapzenész a szigetország választási bizottságának döntését, miszerint nem indulhat jelöltként a novemberi elnökválasztáson.

A választási bizottság azzal a kifogással utasította el pénteken a világhírű rapzenész felvételét a jelöltlistára, hogy Jean az elnökválasztást megelőzően nem élt öt egymást követő éven át az országban.

A januárban súlyos földrengés sújtotta Haitin november 28-án választják meg René Préval utódját. Az államfő két hivatali időt töltött ki, így nem indulhat újra.

A 40 éves Wyclef Jean bejelentése arról, hogy ringbe száll a világ egyik legszegényebb országának vezetéséért, mindenit lázba hozott. A rapsztár ugyanis olyan népszerű hazájában, hogy a hatóságok egyenesen utcai zavargásoktól tartottak a nemleges döntés miatt. Bírálói ugyanakkor Jean szemére vetették, hogy nincsenek politikai tapasztalatai.

A zenész kilencéves koráig élt a szigeten, majd családjával az Egyesült Államokba költözött. Haiti megsegítésén pár évvel ezelőtt kezdett dolgozni, karitatív szervezetet hozott létre.

"Kemény néhány hét volt, most nem akarok mást, mint családommal lenni és pihenni - nyilatkozta szombaton Jean az AP amerikai hírügynökségnek. Közleményében pedig jelezte, tiszteletben tartja a döntést, bár nem ért egyet azzal. "Arról is biztosítani kívánom honfitársaimat, hogy folytatom a munkát Haiti újjászületéséért, annak ellenére, hogy a választási bizottság úgy döntött, nem vagyok haiti lakos, a haza ott van, ahová a szív húz, és az én szívem mindig Haitihoz húz" - írta.

Haiti még mindig szenved a januári földrengés következményeitől. A természeti katasztrófa 300 ezer ember halálát okozta, a fővárosban még most is több mint 1,5 millióan élnek otthon nélkül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×