eur:
401.45
usd:
363.71
bux:
72821.53
2024. október 3. csütörtök Helga

Harmincöt évre ítélték a "gyilkos mezők" parancsnokát

A túlélők szerint túlságosan elnéző volt a bíróság a kambodzsai vörös khmerek egyik lágerparancsnokával, akit 35 év börtönre ítéltek az 1970-es években történt népirtás miatt. A férfi 16 ezer ember halálában játszott közvetett szerepet.

Gyilkos mezők - így nevezték azokat a táborokat, ahol a Nyugaton tanult, de otthon az értelmiség ellen forduló, és gyilkos ideológiát valló vörös khmerek kínozták és halomra gyilkolták honfitársaikat. A volt lágerekbe látogató turistákat a gúlákba rakott emberi koponyák emlékeztetik a kegyetlenkedésre.

Az igazságszolgáltatás csak lassan éri utol a még életben lévő bűnösöket. Kaing Guek Eavot például csak most, évtizedekkel a khmerek bukása után ítélték 35 év börtönre a népirtásban játszott szerepe miatt. A 67 éves férfinak valójában 19 évet kell letöltenie, mert korábbi fogságát is beszámítják. Ez azt jelenti, hogy ha megéri a 86 évet, akkor kiszabadulhat.

"Nem tudom elfogadni. Az egész családom meghalt, én maradtam egyedül" - mondta egy 46 éves nő az ítélet hallatán.

Az ENSZ által támogatott bíróság tíz éve próbál igazságot osztani az áldozatoknak. Eddig százmillió dollárba került a fenntartása. Becslések szerint a vörös khmerek 1975 és 1979 között 1,7 millió kambodzsait öltek meg a táborokban, ahol rabszolgaként is tartották őket.

Pol Pot, a csoport hírhedt vezetője 1998-ban halt meg dzsungelbeli rejtekhelyén. Négy vezető vörös khmer pere még várat magára.

A most elítélt Duch, aki a leghírhedtebb láger, az S-21 főnöke volt, parancsnoksága idején 16 ezer embert gyilkoltak meg a táborában. Sokakat vallatásnak vetettek alá, kitépték a körmeiket, áramütéssel sokkolták őket, vagy vízbefojtást szimuláltak. Sokan elvéreztek a média által "középkorinak" nevezett orvosi kísérletek során.

Duch korábban többször is megbánást tanúsított, és felajánlotta, hogy kövezzék meg. A per utolsó napján azonban meglepő módon azt kérte, hogy mentsék fel és engedjék szabadon, ami sokakat sokkolt. Az ítélet kihirdetésekor az egykori matematikatanár tekintete nem árult el érzelmeket.

A vörös khmerek uralmának a vietnami hadsereg 1979-es inváziója vetett véget, Duch közel húsz évre eltűnt, álnevek alatt élt, kikeresztelkedett. Egy brit újságíró ismerte fel, azt követően fogták el 1999-ben. Az ítélet kihirdetését több mint ezer falusi hallgatta. A hozzátartozók és a túlélők felháborodottan fogadták, hogy 18 év után a hóhérnak tartott férfi szabadlábra kerülhet.

Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×