eur:
388.53
usd:
361.94
bux:
69007.21
2024. május 9. csütörtök Gergely

Pozsony visszavágott: a szlovák parlament módosította az állampolgársági törvényt

Válaszul az Országgyűlés szerda délelőtti döntésére, amely lehetővé tette a magyar állampolgárság könnyített felvételét a határon túli magyarok számára, még aznap Szlovákia is módosította állampolgársági törvényét. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) demokrácia- és alkotmányellenesnek tartja a módosítást, és elutasítja azt.

Válaszul az Országgyűlés szerda délelőtti döntésére, amely lehetővé tette a magyar állampolgárság könnyített felvételét a határon túli magyarok számára, még aznap Szlovákia is módosította állampolgársági törvényét.

A gyorsított eljárásban elfogadott módosítás lényege, hogyha ezentúl egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot. Emellett nem tölthet be bizonyos munkaköröket sem, amelyek kapcsolatban vannak a nemzetbiztonsággal - például a rendőrségnél vagy a biztonsági szolgálatoknál.

A 150 tagú testületben a 115 jelen lévő képviselő közül 90 támogatta a módosítást, heten ellene szavaztak, 17-en tartózkodtak, míg egy képviselő nem szavazott.

A törvénymódosítás - miután az államfő is aláírja - július 17-én lép életbe: 1992-ben még Csehszlovákia fennállása idején ezen a napon fogadta el a pozsonyi parlament a Szlovákia szuverenitásáról szóló nyilatkozatot.

A módosítást a három koalíciós párt - Irány-Szociáldemokrácia (Smer), Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS), Szlovák Nemzeti Párt (SNS) - és az ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) támogatta. A Magyar Koalíció Pártjának képviselői nem vettek részt a szavazáson.

Az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) megoldási javaslatát a törvényhozás elutasította. Az SDKU azt szerette volna, hogy a kormányjavaslatot olyan értelemben módosítsák, hogy az emberek ne veszítsék el szlovák állampolgárságukat. A párt szerint olyan törvényre van szükség, amely kimondaná, hogy a magyar törvény ellentétes a nemzetközi joggal, ezért Szlovákia nem ismeri el.

Mikulás Dzurinda, az SDKU elnöke közölte: ha pártja a júniusi parlamenti választások után kormányra kerül, javasolni fogja a most elfogadott szlovák államnyelvtörvény módosításának eltörlését.

Dzurinda azt mondta: nem ért egyet a magyar Országgyűlés lépésével sem, mert az is rossz.

Az MKP az alkotmánybírósághoz fordul

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) demokrácia- és alkotmányellenesnek tartja a módosítást, és elutasítja azt - közölte a magyar párt.

"Az MKP kész a törvény semmissé tétele érdekében az alkotmánybírósághoz és az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni" - olvasható abban a közleményben, amelyet Dunajsky Éva, a párt szóvivője juttatott el az MTI pozsonyi tudósítójához.

"Az MKP reméli, hogy a szlovákiai parlamenti választások után lecsillapodnak az indulatok, s Szlovákia és Magyarország kormányai megoldást találnak erre a mesterségesen felfújt problémára" - mondta a szóvivő.

A parlamenti döntés a "hisztérikus" szlovák reagálás következménye, s a szlovákiai magyarok megfélemlítését szolgálja - állítja a Híd nyilatkozatában, amelyet Czuczor Nóra, a polgári párt szóvivője juttatott el az MTI tudósítójához.

"Nem vitatjuk a Fidesz jó szándékát, ugyanakkor a rossz időzítéssel elsősorban a szlovákiai nacionalista pártokat hozta ismét játékhelyzetbe. Ez komoly veszélyt jelent a szlovákiai magyarság számára" - olvasható a dokumentumban.

"Ennek eredményeképp az állampolgárok félelemben élhetik le életüket, elveszíthetik szlovák állampolgárságukat, és ezáltal szülőföldjükön hontalanokká válhatnak" - mutat rá a nyilatkozat. A párt képviselői ugyanakkor hangsúlyozzák: választóikat semmilyen körülmények között nem hagyják el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Magyarországnak még három EU-tagállamot maga álláspontja mellé kell állítania, ha meg akarja akadályozni Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki jelölését - mondta az InfoRádióban Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársa.

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×