eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Túlélőt találtak Haitin a francia mentőalakulatok

Túlélőt találtak a francia mentőalakulatok Haitin, 15 nappal az országot sújtó földrengés után.

A 16 éves lányt egy ház romjai alól szabadították ki helyi idő szerint szerdán a fővárosban, Port-au-Prince-ben. Él, de nagyon kiszáradt, s eltört az egyik lába.

Samuel Bernes, a francia polgári védelem szóvivője nem tudta megmondani, hogy a lány valóban már 15 napja a romok alatt volt-e, vagy valamelyik későbbi utórengés áldozata. Ugyanakkor azt közölte, hogy a túlélő nagyon gyenge, ami szerinte inkább az előbbi variációt támasztja alá.

A lány egy betondarabok közé ékelődő üregben vészelte át az elmúlt napokat. Menekülését annak köszönheti, hogy a környékbeli emberek tovább folytatták a kutatást, a romok átfésülését, s eközben meghallották a lány hangját. Értesítették a hatóságokat, s ezután egy francia mentőalakulat érkezett a helyszínre.

Ez utóbbi tagjai megtalálták a lányt, egy lyukat ástak hozzá, hogy oxigént és vizet adjanak neki, majd 45 perc múlva ki tudták emelni a romok alól. Mint a mentőosztag egyik tagja elmondta, nagyon gyenge volt a pulzusa, s rendkívül alacsony a vérnyomása: ha nem találnak rá, valószínűleg néhány óra múlva meghalt volna.

A 16 éves Carlene Etienne-t egy francia tábori kórházba, majd egy kórházhajóra szállították. Rokonai elmondták: már nem számítottak arra, hogy élve látják viszont.

Eközben René Préval haiti elnök közölte: már majdnem 170 ezer holttestet gyűjtöttek össze a földrengés óta. Hozzátette: 225 ezer lakóépület pusztult el, vagy károsodott, s több mint egymillió haiti ember került az utcára. Egyben bejelentette: elhalasztják a február végére tervezett törvényhozási választásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×