Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hatásos volt, hogy Orbánnal kampányolt Basescu

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nem hivatalos végeredmény szerint a Fidesz és a Magyar Polgári Párt által támogatott Traian Basescu nyerte a romániai elnökválasztást. Orbán Viktor korábban azt mondta, Basescu az az államfő, akivel a legeredményesebben együttműködhet egy szorosabb és jobb román-magyar, valamint erdélyi magyar és román kapcsolat kiépítésében. Az RMDSZ Mircea Geoana szociáldemokrata jelöltet támogatta, ugyanis bíztak abban, hogy Klaus Johannisnak, Nagyszeben német ajkú polgármesterének miniszterelnökké választása áttörést jelenthetne a romániai belpolitikában. A vasárnapi második fordulóban az erdélyi megyékben Basescu több voksot kapott.

"Mi a Fideszben alig várjuk azt a pillanatot, amikor közösen viselhetjük a felelősséget a román-magyar kapcsolatrendszerért" - mondta Orbán Viktor idén július 18-án a Traian Basescuval közösen tartott előadásában Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján. A Fidesz elnöke akkor reményét fejezte ki, hogy Basescu újabb mandátumot nyer az őszi elnökválasztáson, Magyarországon pedig jobboldali kormány alakul jövőre.

Orbán-idézettel kampányolt Basescu

Az eseményen készült videofelvételt és egy közös fotót is felhasznált kampányában Traian Basescu. "A második fordulóban Traian Basescura szavaznék" - idézték egy hirdetésben Orbán Viktort a Krónika című erdélyi napilapban.

A Basescut támogató Demokrata Liberális Párt (PD-L) egy internetes oldalt is létrehozott az elnökválasztás finisében, amelyben arra ösztönözték a székelyföldi magyarokat, hogy hosszabbítsák meg a hivatalban lévő államfő mandátumát. A román demokraták arról akarták meggyőzni a székelyeket, hogy szerintük Basescu az a politikus, aki leginkább tudja, mit jelent az önrendelkezés, a helyi autonómia, ő az egyetlen politikus, akinek - mint olvasható - "sohasem voltak nacionalista vagy xenofób jellegű üzenetei székelyföldi látogatásai után, sőt meghallgatta az egyszerű magyar és román polgárokat".

Az érvek között szerepelt az is, hogy a PD-L ugyanabba az európai politikai családba tartozik, mint a Fidesz, így lehetőség van egy erős európai népi pólus létrehozására. A szöveg értelmében "Orbán Viktor, a Fidesz elnöke úgy véli, hogy Traian Basescu az az államfő, akivel a legeredményesebben együttműködhet egy szorosabb és jobb román-magyar, valamint erdélyi magyar és román kapcsolat kiépítésében". A párt a székelyföldi megyékben a kampány idejére magyar nyelvű újságot is kiadott, amelyben ezek az érvek, gondolatok részletesen helyet kaptak.

A Szász Jenő vezette Magyar Polgári Párt (MPP) egyértelműen arra szólította fel a magyarokat, hogy Basescura voksoljanak a vasárnapi elnökválasztáson, elfogadva a PD-L-nek azt az érvelését, amely szerint ő lenne a székelyföldi autonómia letéteményese.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a romániai magyarokat "lelkiismeretük szerinti" szavazásra buzdította. Az EP-képviselő a távirati irodának adott interjúban korábban egyik elnökjelöltet sem tartotta igazán megfelelőnek, de leszögezte, hogy ő semmiképp sem hajlandó az "utódkommunista" párt jelöltjére, Mircea Geoanára adni voksát, és szerint Basescu a "kisebbik rossz".

Tőkés László, utalva arra, hogy a szociáldemokraták és a liberálisok az RMDSZ-szel együtt Klaus Johannis személye körül alakítottak ki szövetséget, kifejtette: Klaus Johannis csak "díszkisebbségi", "dísznémet", bokréta a román politika kalapján, a román kirakatpolitika játékszere, s csupán arra lesz hivatott, hogy legitimálja a Tőkés szerint posztkommunista román politikát.

A RMDSZ a szociáldemokrata jelölt mellé állt

Ezzel szemben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyértelműen kiállt Mircea Geoana szociáldemokrata jelölt mellett. Markó Béla RMDSZ-elnök azzal érvelt, hogy Geoana győzelme esetén Klaus Johannis, Nagyszeben német ajkú polgármestere lenne - pontosabban lett volna - a miniszterelnök, és ez áttörést jelenthet a romániai belpolitikában. Az RMDSZ szerint Basescu tekintélyuralmi, homogén és központosított államot akar kiépíteni.

70 ezer voks döntött

A vasárnapi második fordulóban az erdélyi megyékben Basescu több voksot szerzett riválisánál. A nemhivatalos végeredmény szerint a hivatalban lévő államfő a szavazatok 50,33 százalékát szerezte meg, Mircea Geoanát 70 ezerrel kevesebben támogatták.