INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Berlusconinak eszében sincs lemondani

Infostart / InfoRádió
Bő két hét múlva újraindul a Silvio Berlusconi elleni egyik korrupciós per. Az olasz miniszterelnök kijelentette, hogy nem mond le, és még akkor is a kormány élén marad, ha elítélik.

A 73 éves olasz kormányfőre két per vár, miután az olasz alkotmánybíróság októberben érvénytelenítette azt a törvényt, amely hivatali idejére mentelmi jogot adott a miniszterelnöknek.

Ennek nyomán a hónap közepén Milánóban felújíthatják az adó- és könyvelési csalás vádjára épülő egyik pert, november 26-án pedig újabb eljárás indul amiatt, hogy a vád szerint Berlusconi 600 ezer dollár kenőpénzt adott Tessa Jovell brit olimpiaügyi miniszter ügyvéd férjének, hogy az tartsa vissza az ellene szóló bizonyítékokat más korrupciós perekben.

Berlusconi továbbra is azt állítja, hogy sok bíró politikailag elfogult vele szemben, és hogy az eljárások valójában politikai perek. Ezért közölte: feladata a demokrácia és a jog uralmának védelme, és így posztján marad.

A skarlát miatt ágyhoz kötött miniszterelnök egy tévéműsorban telefonon bejelentkezve többperces tirádát zúdított a nézőkre, és kikelt az általa kommunistának nevezett vizsgálóbírók, bírók és a baloldali sajtó ellen. Azt állította, hogy ő az igazságszolgáltatás által leginkább üldözött ember a történelemben.

Berlusconi szövetségesei közben igyekeznek befeketíteni az amúgy is szétzilált baloldalt. Nagy publicitást kapott a jobboldali médiában például az, hogy Lazio régió kormányzója prostituáltakat látogatott, és emiatt lemondásra kényszerült.

Közben azonban Berlusconi koalíciójában is megindult a helyezkedés arra az esetre, ha mégis véget érne a kormányzása. Pénzügyminisztere, Giulio Tremonti, és egyik koalíciós partnerének pártvezére, Gianfranco Fini is azok között van, akik a helyébe léphetnek.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk