eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Obama megbocsát

Barack Obama elfogadta annak az amerikai kongresszusi képviselőnek a bocsánatkérését, aki hazugsággal vádolta meg az elnököt, miközben az a törvényhozásban egészségügyi reformtervét ismertette. Közben a demokraták azt ígérik, még ebben az évben megszavazza a ház a nagy érzelmeket felkorbácsoló programot.

"Ön hazudik!"

- kiáltotta el magát Barack Obama kongresszusi beszéde alatt Joe Wilson dél-karolinai republikánus képviselő. Az érzelemkitörést nem csak társai, de egész Amerika hallotta, mert a beszédet a tévék főműsoridejéhez rögzítették.

Az elnök csütörtökön elmondta, hogy Wilson "gyorsan és félrebeszélés nélkül" bocsánatot kért. "Mindnyájan hibázunk néha" - közölte az újságírókkal Obama. A képviselő nyilatkozatot adott ki és azt mondta: nem ért egyet az elnökkel, de helytelen és sajnálatos nyelvezetet használt, az udvariasság hiányáért őszintén elnézést kér.

Wilsonból azután tört elő a harag, hogy Obama azt mondta: az új egészségügyi törvény nem nyújtana biztosítást az illegális bevándorlóknak. A gond az, hogy a törvényjavaslat vonatkozó passzusát úgy fogalmazták meg, hogy azt leginkább csak jogászok értik, ha értik. A republikánusok szerint ráadásul a javaslat nem tér ki arra, hogyan tartatná be az állam a rendelkezést.

Annak ellenére, hogy a képviselővel sokan egyetértenek, az általa "spontánnak" nevezett beszólás nyomán kapott a fejére. Először vezető republikánusok bírták rá, hogy hívja fel a Fehér Házat, ahol Rahm Emmanuel kabinetfőnökig jutott. Vele egyetértettek abban, hogy civilizált módon kell tárgyalni.

Emellett azonban a weboldala elérhetetlenné vált, és a Twitter közösségi oldalon demokraták és republikánusok egyaránt kikeltek ellene.

Voltak, akik a pénzükkel szavaztak. Dél-Karolinában Wilson stábja a jövő évi időközi választásokra készül. Egy nappal a balszerencsés beszólás után demokrata kihívója, Jessica Santillo képviselő kampánya 200 ezer dollárnyi adományt kapott, ötezer különböző támogatótól.

Közben Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke azt mondta: még az idén elfogadják a reformot. Szavaiból azonban ki lehetett hallani: az már nem biztos, hogy megvalósul az állami egészségbiztosító terve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×