eur:
392.13
usd:
366.52
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

"Törtek-zúztak a mi kerületünkben, most megyünk, hogy megverjük őket"

Több száz további katonát vezényelt Kína a nyugati Hszincsiang tartományba, ahol a hétvégén véres etnikai összecsapásokban több mint 150 ember halt meg. Az ujgurok által végrehajtott kínai-ellenes pogromra kedden a han kínaiak válaszoltak. Közben egy pártilletékes közölte: kivégzik azokat, akik kegyetlen bűntetteket hajtottak végre.

Kína megpróbálja erővel letörni a többségében muzulmán ujgurok lakta Hszincsiangban kirobbant etnikai erőszakot. A hétvégi pogrom során a betelepült kínaiak elnyomására panaszkodó ujgurok han kínaiakat vertek agyon vagy késeltek halálra az egész világot sokkoló erőszakban.

Kínai üzleteket gyújtottak fel, fosztottak ki és autókat rongáltak meg. A támadásoknak és a rendőri fellépésnek 156 halottja volt.

Kedden a bosszút esküdött kínaiak tömörültek bandákba és kezdtek vadászatba ujgurok ellen, a karhatalom könnygázzal próbálta megfékezni őket. A kínai kormány szerdán azzal válaszolt, hogy több száz további katonát küldött Urumcsi főterére.

Li Csi, helyi párttitkár közölte: kivégzik azokat, akik kegyetlen bűntetteket hajtottak végre. A feszültség miatt programját megszakítva hazatért az olaszországi G8-csúcsra meghívott Hu Csin-tao kínai elnök.

Nem tudni, hogy a halottak között mekkora az ujgurok és a kínaiak aránya, bár a hatóságok több mint 100 áldozatot azonosítottak és holttestüket átadták a családjaiknak. Az erőszakban több mint 1100 ember megsebesült.

Peking a külföldet vádolja

Li mindkét etnikumot felelőssé tette. Meng Csiang-csu közbiztonsági miniszter is kemény büntetést ígért a fő szervezőknek. Eddig több mint 1400 embert vettek őrizetbe.

Kína szerint ugyanakkor az eseményeket külföldről irányították, és a fő szervezőnek az Egyesült Államokban élő Rebija Kadír ujgur aktivistát tartja. Az üzletasszony tagadta a vádat.

Hírügynökségek szerint Urumcsi utcáin továbbra is kaotikus a helyzet. A karhatalom megerősítése ellenére a városközpontban fém rudakkal, kövekkel, nádvágókkal és más fegyverekkel felszerelt han csoportokat lehetett látni. Egyikük azt mondta: "az ujgurok törtek-zúztak a mi kerületünkben, most mi megyünk hozzájuk, hogy megverjük őket".

A csoportok megfenyegettek egy külföldi riportert, egy másiknak nem engedték, hogy videóra vegye az esetet. Az ujgur kerületekben is botokkal és szúró-vágó eszközökkel fegyverkeztek fel az emberek.

Közben a kormány Iránhoz hasonlóan azzal próbálja elejét venni a további tömeges akcióknak, hogy korlátozta a Facebook közösségi oldalhoz való hozzáférést és az sms-szolgáltatást is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×