eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

London karácsonyi hangulatban

London már december elején igyekezett karácsonyi hangulatba ringatni lakóit és látogatóit: egymás után gyúltak fel a díszkivilágítások - a leglátványosabb fénydíszek a nagy bevásárló sugárutakon, így a Regent Streeten és az Oxford Streeten, továbbá a luxus-üzletekkel szegélyezett Bond Streeten.

A Regent Streeten van London legnagyobb, ötemeletes játékáruháza, a Henley's, és karácsony előtt a sugárút különlegesen széles járdája sem képes e boltnál elég helyet biztosítani a gyalogosforgalom számára, tehát a kirakatnézők és vásárlók tömegét rendőrök irányítják.

A Regent Street karácsonyi fényei idén is látványosak, ezreket csábítanak London szívébe. Hókristályok ihlették a fényfüggönyt, amely gigászi hálóként sziporkázik a magasban.

A fények felgyújtása ezúttal a McFly popegyüttes tagjainak megtisztelő feladata volt, és a nemrég Budapesten is sikerrel szerepelt London Community Gospel Kórus énekelt. A McFly hanglemezt bocsátott ki a karácsonyi jótékonyság jegyében, a bevételt a nehézsorsú gyerekek javára fordítják. Erre a célra lehet adakozni a Regent Street áruházaiban is.

Tavaly ilyenkor 37 millió font gyűlt össze, ami több mint 10 milliárd forintnak felel meg. Kérdés, idén megdől-e ez a csúcs, vagy a gazdasági nehézségek ezen a téren is megmutatkoznak.

A Bond Street London Váci utcája, kétszáz éve a legelegánsabb, csillogó luxus üzletsoraival. Itt a karácsonyi fények láncai mintha kristálycsillárokat formáznának. Az ünnepélyes fénygyújtás alkalmával a zsoltárénekesek mellé rénszarvasok sorakoztak fel. A gombot Kelly Brook szupermodell nyomta meg, s egyidejűleg tűzijáték világította be az eget.

A Bond Street látogatóit arra bíztatták, hogy vegyenek részt a tombolán, melynek pompás díjait az ottani luxus-boltok, többek közt a Cartier ékszer- és óraüzlet, a Burberry, a Tiffany, a Montblanc és a Bally cipőüzlet ajánlották fel. A tombola bevételét a legnagyobb londoni gyermekkórház kapja.

Önkéntesek tekerik a pedált

Az Oxford Street a leghosszabb londoni sugárút, 300 üzlet és nagyáruház szegélyezi. Idén a szexi Sugababe pop-trió gyújtotta meg karácsonyi fényeit, és a jó hangulat biztosításához hozzájárult a Charlie Francis szving band.

A kilométer-hosszú fényfüzérek energiaköltsége nem csekély, a cechet a helyi kereskedők állják.

A kortárs képzőművészet galériája, a Tate Modern, másképp oldotta meg a dolgot. Hatalmas központi csarnokában tizenegy méter magas karácsonyfa-kompozíció magaslik. Két művész eszkábálta össze festett furnérlemezekből és egy olajoshordóból.

Vannak rajta lámpafüzérek, de ezek csak akkor gyúlnak ki, ha hat önként jelentkező múzeumlátogató felül a fa tövében elhelyezett kerékpárokra és kitartóan tekeri a pedált, hogy a generátorok áramot fejlesszenek a fénydísz villanyenergia szükségletének biztosítására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ami összeköt, az elválaszt? A digitalizáció területi egyenlőtlenségei a magyar feldolgozóipar tükrében

Ami összeköt, az elválaszt? A digitalizáció területi egyenlőtlenségei a magyar feldolgozóipar tükrében

A digitalizáció a 2010-es évek során egyre nagyobb jelentőséget kapott a társadalmi-gazdasági tényezők között egyrészt a digitális eszközök alkalmazásának terjedése, másrészt a gazdasági életben betöltött szerepe révén. Ennek a folyamatnak, amelyet az Ipar 4.0 időszak első hullámának is tekinthetünk, része, hogy ezek az eszközök és megoldások fokozatosan megjelennek a magyar feldolgozóiparban is. Kutatásunk révén arra kerestük a választ, hogy a magyar feldolgozóipar ágazati szerkezete és a digitalizáció térbeli mintázata között vannak-e összefüggések és amennyiben igen, ezek milyen formában jelennek meg egyes ágazattípusok között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 13:01
×
×
×
×