eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Nagy-Britannia és Franciaország határozza meg az európai katonapolitikát"

Nem látják el feladatukat rendesen az európai országok hadseregei, és a csapatoknak kevesebb, mint 3 százaléka alkalmas csak külföldi missziókra - közölte a Stratégiai Kutatások Intézete. Európa úgy tudná növelni nemzetközi befolyását, ha francia-brit együttműködésre alapozva hatékonyabbá tenné haderejét - teszik hozzá a szerzők.

Az elmúlt évtizedben az európaiak egyre több nemzetközi katonai küldetésben vettek részt, annak ellenére, hogy a kontinenst közvetlenül fenyegető kockázatok száma visszaesett. A Perzsa-öbölben, a Közel-Keleten, a Balkánon, Afganisztánban, Afrikában és Ázsiában is jelen vannak európai katonák.

Tavaly összesen 70 ezer teljesített szolgálatot külföldi békemissziókban, miközben az összlétszám 2 millió. A londoni székhelyű Stratégiai Kutatások Intézete szerint mindez azt bizonyítja, hogy az európai hadseregek jelenlegi állapota pénzpazarlás.

A legtöbb hadsereg még a saját célkitűzéseit sem tudja megvalósítani, és nem tudja kivezényelni a beígért katonákat - mondta Alexander Nicoll, a jelentés egyik szerzője.

Az európaiaknak - kis és nagy országoknak egyaránt - újjá kell építeniük haderejüket, mivel a legtöbb külföldre vezényelt erő immár többnemzetiségű, és ez azt jelenti, hogy az összes résztvevőnek meg kell felelnie az elvárásoknak.

Rengeteg pénz folyik el

A szakértő bírálta a NATO-t is, amelynek célja az, hogy szárazföldi erőinek 40 százalékát lehessen bevetni. "Nehéz megérteni, miért nem alkalmas missziókra egy-egy ország hadseregének jelentős része, ha már pénzt költenek rá. Sokkal magasabb célokat kell kitűzni" - mondta.

A jelentés szerzői szerint az európai katonaságok híján vannak a különleges szaktudásnak, miközben rengeteg pénz folyik el a katonai beszerzések csúszásával. A kieső pénzt modern technológiák vásárlására tudnák fordítani.

A Stratégiai Kutatások Intézete szerint Nagy-Britannia és Franciaország fogja meghatározni, az európai katonapolitikát, mivel ez a két állam az, amely a többiekhez képest messze kiemelkedik, mint "egyéni fellépésre képes, stratégiai hatalom". Az EU 27 tagállama 2006-ban 204 milliárd eurót költött hadi kiadásokra, de a szerzők szerint a pénz nagy részét elpazarolták, és még hosszú évekbe telhet, mire hatékonyan tudják felhasználni a katonai költségvetést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×