eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Végre vízummentesség és újabb amerikai befektetések

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint a nyár végére minden vízummentességgel kapcsolatos megállapodás megszülethet a két ország között. April Foley az InfoRádiónak azt mondta, az új rendszerben csak egy kérdőívet kell majd az utasoknak kitölteni, az amerikai hatóságok pedig nem kérnek több adatot, mint amennyit a légitársaságoknak kell megadni. Diák és újságíró nem számíthat vízummentességre.

A vízummentességgel kapcsolatban milyen döntések születtek az elmúlt hónapokban?

Februárban aláírtuk a magyar kormánnyal a vízummentességről szóló kétoldalú szándéknyilatkozatot, a terroristák adatainak cseréjéről szóló megállapodásra is pecsét került, és hamarosan elkezdődnek az egyeztetések a bűnügyi adatok cseréjéről is.

Mi van még hátra?

A bűnügyi adatok cseréje mellett Magyarországnak szeptember 30-ra tartósan 10 százalék alatt kell tartania az elutasított vízumkérelmek arányát. Ez után még néhány formális intézkedésre van szükség, de legkésőbb az év végéig, azaz George Bush második elnöki ciklusának végére már vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba.

A visszautasított kérelmek aránya 10 százalék alá csökkent, de az Önök célja, hogy tartósan az alatt maradjon. Van garancia arra, hogy szeptember végére ez a tendencia tartós lesz?

A pontos számokat nem ismerem, azt ugyanis nem tudom, hogy a Magyarországon kívül élő magyarok kérelmeit milyen arányban utasítják vissza a külképviseletek. De a budapesti tendenciákat nézve, a statisztikák nagyon ígéretesek.

Vízummentesen hogyan utazhatunk majd az Egyesült Államokba?

Ha minden akadály elhárul, akkor is meg kell jegyezni, hogy a vízummentesség csak a turista és az üzleti utakra vonatkozik. A diákoknak, újságíróknak továbbra is vízumot kell igényelniük, ha hosszabb időre utaznának az Egyesült Államokba. A turistáknak és üzletembereknek legalább 72 órával az utazás előtt ki kell tölteniük az interneten egy nyomtatványt, amiben néhány egyszerű adatot meg kell adniuk, mint például a név, az útlevél száma.

Valóban csak egyszerű adatokat kell megadni, mert az Európai Unió pont attól fél, hogy az amerikai hatóságok túl sok adatot fognak kérni?

Igen, csak egyszerű adatokat kérünk. Olyan adatokat, amiket egyébként is megadnak a légitársaságoknak és utazási irodáknak. Ha ezt kitöltötték, akkor néhány órán belül kapnak egy visszaigazolást, amelyben az amerikai hatóságok közlik, hogy utazhatnak-e, vagy nem. Ha a rendszer visszautasítja a kérelmet, akkor a nagykövetséghez kell fordulni. Egy ilyen engedély egyébként két évig érvényes, ez idő alatt annyiszor lehet belépni az országba, ahányszor csak akar.

Milyen esetekben utasít vissza a rendszer?

Például, ha kiderül, hogy az utas embert ölt. Neki mindenképp érdemes először a nagykövetséget felkeresni.

Más téma. Hogyan látják az amerikai befektetők a magyar üzleti környezetet?

Magyarország sok szempontból is nagyon vonzó befektetési környezet az amerikai cégeknek. Közép-európai elhelyezkedése kitűnővé teszi például elosztó központok létesítéséhez, régiós központok kialakításához. Emellett jó az infrastruktúra, a munkaerő pedig képzett. Az viszont szomorú, hogy Magyarország nem elég versenyképes, a legfontosabb, hogy nagyon magasak az adók. A legtöbb amerikai cég eltörölné a szolidaritási adót.

A napokban tárgyalt az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara vezetőivel és Kiss Péter kancelláriaminiszterrel is. Kapott valamilyen ígéretet adócsökkentésre?

Azt hiszem, a magyar kormány a tudatában van annak, hogy az amerikai cégeknek nem érdeke a szolidaritási adó fenntartása. Úgy látom, hogy fontolóra vették az adócsökkentést, és ez öröm számomra, még ha egyelőre csak gondolati szinten fogalmazódott meg.

A Mercedes nemrég jelentette be, hogy Kecskeméten gyárat épít. Számíthatunk ehhez kapcsolódó amerikai befektetésekre?

Először is gratulálok Magyarországnak, hogy megnyerte magának a Mercedest. Ha nem is ehhez kapcsolódóan, de folytatjuk a befektetéseket: múlt héten a Becton Dickinson nevű orvosi eszközöket gyártó cég eszközölt Tatabányán egy 80 millió dolláros befektetést, ez számos munkahelyet jelent majd. Szintén múlt héten a Packard kamion és teherautó-gyártó elnökével tárgyaltam, ők egy elosztó központot létesítenek Magyarországon, de említhetném az amerikai tulajdonú Budapest Bank új békéscsabai call-centerét, és a Delphi alkatrészgyártót is. Ez utóbbi szerintem partnere lehetne a Mercedesnek is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×