eur:
389.12
usd:
361.04
bux:
68088.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kína párbeszédre hívja Tajvant

A párbeszéd újrafelvételét javasolta Kína Tajvannak. Az 1995-ben megszakított kétoldalú tárgyalások új fordulóját Pekingben tartanák, június 11. és 14. között - jelentette be az Újkína hírügynökség.

A hírügynökség jelentése szerint a kétoldalú egyeztetéseken közvetlen légijáratok létesítésének és kínai turisták tajvani látogatásának lehetőségeit vitatják meg.

A meghívás a pekingi Tajvani Ügyek Irodájától (ARATS) érkezett a partnerszervezetnek, a Tajvani-szoros két oldalának kapcsolatait összehangoló tajvani SEF magánalapítványnak.

Pekingben szerdán tartották az eddigi legmagasabb szintű kínai-tajvani találkozót. Hu Csin-tao kínai elnök, kommunista pártfőtitkár a Tajvanon hatalmon lévő Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) elnökével, Vu Po-hsziunggal találkozott.

A sziget Kínától való de facto különválása (1949) óta nem volt példa ilyen magas szintű érintkezésre a két párt között, amely éveken át élethalálharcot vívott egymás ellen a kínai polgárháborúban (1927-1949).

Kína és Tajvan feszült viszonyában enyhülést hozott, hogy a Kínától való teljes elszakadást, a sziget teljes függetlenségét szorgalmazó erők vereséget szenvedtek Tajvanon a januári parlamenti választásokon és a márciusi elnökválasztáson. A parlamenti választásokon az addigi ellenzéki Kuomingtang 81 helyet szerzett meg a 113 fős parlamentben. Az új államfő, Ma Jing-csou kilenc napja tette le a hivatali esküt.

Kína és az általa szakadár tartománynak tekintett Tajvan az ARATS-on és a SEF-en keresztül kezdett először párbeszédet 1993-ban. A Szingapúrban folyó tárgyalásokat Kína két évvel később megszakította, hogy így tiltakozzon az akkori tajvani elnök egyesült államokbeli látogatása ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×