eur:
402.28
usd:
366.59
bux:
73931.55
2024. október 7. hétfő Amália

Minden idők legjobb áprilisi tréfái

Súlytalanság az otthonunkban, instant színes televízió, balkezes hamburger, otthon termesztett spagetti - csak néhány azokból az áprilisi tréfákból, amelyeket a világsajtóban olvashattak vagy láthattak az emberek az elmúlt évtizedekben. A Museum of Hoaxes összeszedte a legjobbakat.

Jó spagetti-termésre számíthatnak a svédek

1957-ben a BBC hírtelevíziója egy magazinműsorában arról számolt be, hogy az enyhe télnek köszönhetően, valamint annak, hogy sikerült távol tartani a kártevő spagetti faló zsizsiket, igen jó termésre számíthatnak a svéd spagetti termelő gazdák. Az anyagban beszámoltak arról is, hogy a különleges étel fán terem, amelyet szüretelnek a termelők. Az adást követően sokan telefonáltak be a szerkesztőségbe, hogy megtudakolják: hogyan tudnának saját otthonukban spagettit termeszteni. A szerkesztők pedig azt válaszolták nekik, hogy próbáljanak meg egy spagettihajtást egy kis paradicsomszószban gyökereztetni.

A Tibetben nevelkedett baseball-játékos

1985 áprilisában egy sportmagazin bemutatott egy kezdő baseball játékost, aki célul tűzte ki, hogy bekerül az egyik legjobb amerikai csapatba. A beszámoló szerint óránként 270 kilométeres sebességgel tudta eldobni a labdát, több mint 100 kilométer/órával gyorsabban, mint az addigi rekorder. Nagy meglepetésre a fiatal korábban még nem játszotta a játékot. Annak ellenére, hogy korábban egy tibeti kolostorban kitanulta a baseball művészetét, amelyet egy különlegesen képzett láma segítségével sajátított el.

Instant színes televízió

Svédországban 1962-ben mindössze egyetlen televíziós csatorna volt, az is csak fekete-fehérben sugározta adását. A csatorna azonban egy ízben beszámolt arról, hogy egy újításnak köszönhetően a meglévő televíziókból nagyon könnyen színes tévét lehet varázsolni, ehhez mindössze egy nylon harisnyát kell felszerelni a képernyőre. Az egyszerű műveletet egy műsorvezető be is mutatta a nézőknek, akik természetesen az eredményt nem láthatták, hiszen fekete-fehér tévéjük volt. Svédországban 1970-ben vált általánossá a színes tévé.

Eladták a szabadság szimbólumát

1996-ban az egyik amerikai gyorsétteremlánc, a Taco Bell, amely nevét alapítójáról, Glenn Bellről - magyarul harang -, valamint a mexikói taco ételről kapta, bejelentette, hogy a szövetségi kormánnyal megállapodást kötött, amelynek értelmében a Liberty Bellt - amelyet sokan az amerikai szabadság szimbólumának tartanak - a jövőben Taco Liberty Bellnek fogják hívni. A bejelentés után ezrek telefonáltak Philadelphiában lévő nemzeti történelmi emlékparkba, ahol a harangot őrzik, hogy kifejezzék ellenérzésüket. Néhány órával később ezért nyilvánosságra hozták azt is, hogy mindez csak egy áprilisi tréfa volt.

Hamburger balkezeseknek

Mint ahogy az is, hogy a Burger King egy balkezes Whoppert dob a piacra, amellyel az Egyesült Államokban élő mintegy 32 millió balkezes embert akarják megnyerni. Az 1998-ban, tréfaként megjelent hirdetésben közölték, hogy a hamburgerben minden hozzávaló benne van, ami a hagyományosban, csak éppen 180 fokkal elfordítva, hogy a balkezeseknek jobban kézre essen. Bár ezrek keresték fel az éttermeket, hogy megnézzék az újdonságot, rá kellett jönniük, hogy ez is csak egy áprilisi tréfa volt.
Eddig ismeretlen sziget az Indiai-óceánon

A neves brit magazin, a Guardian 1977-ben egy egész mellékletet szánt egy nem létező szigetnek. San Serriffe - állításuk szerint - az Indiai-óceánon van, és két nagyobb szigetből áll, Lower Caisse-ből és Upper Caisse-ből, fővárosa pedig Bodoni. Az akkor tízéves fennállását ünneplő köztársaság élén Pica tábornok állt. A lapnál egész nap csörgött a telefon, az olvasók ugyanis minél többet meg akartak tudni az idillikus nyaralóhelyről. Csak keveseknek tűnt fel, hogy az országgal kapcsolatos kifejezéseket, a szigetek nevét a nyomdász terminológiából vették a cikkek írói.

"Nem csináltam semmi rosszat, és nem fogom megtenni még egyszer"

Az amerikai állami rádió 1992-ben arról számolt be, hogy Richard Nixon ismét elindul az elnökválasztáson, méghozzá azzal a szlogennel fog bele a kampányba: "Nem csináltam semmi rosszat, és nem fogom megtenni még egyszer". A rádió tovább ment, egy kampánybeszédet is bejátszott az exelnöktől. Ezt követően náluk is égtek a vonalak, a műsor végén azonban világossá tették, hogy csak vicceltek, az emberek pedig egy parodistát hallhattak Nixonként megszólalni.

Megváltoztatják a pí értékét

A tengerentúliak nem tudnak kifogyni a tréfából. Itt jelentették be egy állami lapban azt is, hogy Alabamában a helyi törvényhozók megszavazták a pí értékének megváltoztatását. A 3,14159-es számbot a bibliai értékre, 3-ra módosítják - szólt a híradás. A törvényhozást ezután ezrek hívták fel, hogy tiltakozzanak.

Forrófejű jégfúró

A Discovere magazin 1995-ben azt közölte, hogy az egyik neves biológus, Aprile Pazzo egy új fajt fedezett fel az Antarktiszon. Az állat teste nagyon magas hőmérsékletre is felmelegedhet, mivel szervezetében számos véredény van. Képes megolvasztani maga körül a jeget, ennek köszönheti fennmaradását. Az állatot - amelynek fején csontkinövések vannak - forrófejű jégfúrónak nevezték. A kutató - a cikk szerint - még arról is beszámolt, hogy ennek a furcsa élőlénynek tulajdonítható Philippe Poisson, Déli-sarki felfedező 1837-es rejtélyes eltűnése is.

Súlytalanság az otthonunkban

A brit csillagász, Patrick Moore 1976-ban a BBC egyik rádiócsatornáján számolt be arról, hogy délelőtt 9 óra 47 perckor egy olyan csillagászati jelenséget lehet majd látni, amelyre egy emberöltő alatt csak egyszer van mód. Arról számolt be, hogy a Plutó a Jupiter mögött lesz, emiatt a Föld gravitációs ereje csökken. A csillagász azt állította: aki ekkor ugrik egy nagyot, az megtapasztalhatja a súlytalanságot. A pillanat bekövetkezte után természetesen sokan reklamáltak a rádiónál, de volt egy asszony, aki azt állította, hogy ő és tizenegy barátja, miután elugrottak egy székről, valóban repkedtek a szobában.

Címlapról ajánljuk
Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Falus András az orvosi Nobelről: a díjazott felfedezés Karikó Katalin területét is továbbviheti

Két amerikai kutató – Victor Ambros fejlődésbiológus és Gary Ruvkun molekuláris biológus – kapta a mikro-RNS felfedezéséért és a génszabályozásban betöltött szerepének feltárásáért az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. Munkájuk lényegéről Falus András Széchenyi-díjas immunológus professzort, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×