Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Harmincéves rejtélyt tárnának fel Németországban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német legfelsőbb bíróság elrendelte a Vörös Hadsereg Frakció szélsőbaloldali terrorcsoport három volt tagjának ideiglenes őrizetbe vételét, hogy megpróbálja tisztázni a legfőbb államügyész ellen harminc éve végrehajtott merénylet körülményeit. A néhai főügyész fia nem fűz sok reményt az intézkedéshez, mert a terrorcsoport tagjai eddig nem árulták el, ki adta le a gyilkos lövéseket egy-egy merényletben.

A legfelsőbb bíróság rendelete a már szabadlábon lévő Brigitte Mohnhauptra és Knut Folkertsre, valamint az életfogytiglani börtönbüntetését töltő Christian Klarra vonatkozik, utóbbit persze nem kell őrizetbe venni.

A bíróság azt reméli, hogy nyomást tudnak gyakorolni a terroristákra, és végre tisztázhatják, ki adta le 1977-ben a halálos lövéseket Siegfried Buback legfőbb ügyészre.

Eddig feltételezték, hogy Christian Klar volt a tettes, azonban az azóta feloszlott Vörös Hadsereg Frakció egy másik tagja, Peter Jürgen Boock nemrég azt állította, hogy Stafen Wisniewski adta le a végzetes lövéseket.

Utóbbit egy másik terrorcselekmény miatt gyilkosság vádjával ítélték el, de büntetése letöltése után 1999-ben kiszabadult.

Brigitte Mohnhauptot és Knut Folkertset ugyancsak emberéletet követelő merényletekben való részvétel miatt ítélték életfogytiglani szabadságvesztésre, de miután büntetésükből 24 évet letöltöttek, kiengedték őket a börtönből.

Az 1970-ben létrejött, szélsőbaloldali elveket valló Vörös Hadsereg Frakció közel három évtizedes tevékenysége során mintegy harminc embert gyilkolt meg, köztük vezető beosztású állami és gazdasági tisztségviselőket.

Az áldozatok rokonai ismételten kinyilvánították, hogy szeretnék tudni, pontosan ki ölte meg apjukat, illetve házastársukat.