Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tűz pusztított a világ egyik legfontosabb rákkórházában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Teljesen kiégett a világ első, kifejezetten rákkutatásra és -kezelésre alapított kórházának felső emelete Londonban. A tűzesetnek hivatalos adatok szerint nincs sérültje.

A brit főváros Chelsea kerületében működő Royal Marsden kórházból a tűzoltóság minden beteget és a személyzet összes tagját kimentette.

A hatalmas tűz miatt, amely a felújítás alatt álló kórház legfelső szintjén tört ki, műtéteket és kezeléseket kellett félbeszakítani. Számos beteget a közeli templomokban helyeztek el, másokat környékbeli kórházakba szállítottak át.

A kórházhoz 15 tűzoltóautó vonult ki 75 tűzoltóval. A felső szint teljes terjedelmében égett, a kórház tetőszerkezete megsemmisült.

Az első szakértői vélemények szerint a súlyos károkat okozó tűzeset nemzetközi kihatású, komoly csapás a rákkutatási tevékenységre, a Royal Marsden ugyanis a világ egyik vezető intézménye ezen a kutatási szakterületen.

Ez volt a világon az első olyan egészségügyi intézmény, amelyet e betegségfajta okainak kutatására hoztak létre. Névadója, Willam Marsden londoni orvos 1851-ben alapította - jóllehet nem a jelenlegi helyén - a később róla elnevezett központot, miután felesége rákban elhunyt.

A kórházban évente 40 ezer rákbeteget kezelnek, és igen kiterjedt kutatási tevékenység is folyik itt. A megsemmisült felső szinten a személyzet tagjainak beszámolója szerint számos tároló helyiség volt, és félő, hogy kiégésükkel pótolhatatlan kutatási adatok is odavesztek.