eur:
392.2
usd:
366.79
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Szétesik a szlovák kormánykoalíció?

Robert Fico szlovák kormányfő az adott körülmények között nem hajlandó tovább fenntartani a kormánykoalíciót - mondta újságíróknak Vladimír Meciar, a Néppárt-HZDS elnöke.

A politikus a koalíciós pártok elnökeinek tanácskozásáról elrobogva tett ilyen, a koalíció szakadását előrevetítő kijelentést.

A feszültség régebbi keletű, de most, hogy Robert Fico kormányfő az Állami Földalapnál (SPF) történt szabálytalan ügyletek miatt ragaszkodott az agrártárca Meciarék delegálta vezetőjének leváltásához, a kedden visszahívott Miroslav Jurena már napok óta "porcelánbolti elefántként" viselkedik: a napokban egy marhaistállóban tartott sajtótájékoztatót, ahol ököllel verte az asztalt.

Visszahívásakor és utódjának kinevezésekor az államfőnél arról beszélt, hogy Krisztus kiűzte a templomból a kufárokat.

Szerdán, a koalíciós pártok elnökeinek idő előtt véget ért tanácskozása után kiderült: Jurena azzal vádolta meg a kormányfőt, hogy szabálytalan módon juttatta pozsonyi lakáshoz az édesanyját, ezért felszólította: mondjon le a miniszterelnöki tisztségéről.

Az ülésről indulatosan távozó Meciar azt sem titkolta, hogy a kormányfő az úgynevezett "Meciar-féle amnesztia" hatálytalanításához és a vagyon eredetét vizsgáló törvényhez is ragaszkodik.

Vladimír Meciar a kilencvenes években, amikor egyidejűleg volt miniszterelnök és államfő, olyan - azóta is megváltoztathatatlan - amnesztiát hirdetett ki, amely szándéka szerint "örök időkre" feddhetetlenséget biztosít azoknak az egykori barátainak, akiket az akkori ellenzéki erők bíróság elé akartak állítani.

Az akkori államfő, Michal Kovác fiának erőszakos elhurcolásával gyanúsított titkosszolgálati igazgató, Ivan Lexa, akit az amnesztia elsődlegesen volt hivatott mentesíteni, azóta tucatnyi perben kapott felmentést a bíróságtól. Nem lett jogi következménye a Meciar-vagyon eredetét firtató törekvéseknek sem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×