eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Oroszország egy európai ország szerencsétlen földrajzi háttérrel"

Nagy-Britannia egykori szovjet nagykövete szerint az Európai Uniónak szerződéses partneri viszonyt kell kialakítania Oroszországgal. Sir Rodric Braithwaite, aki 1988 és 1992 között volt moszkvai nagykövet, a Világpolitikai Fórum szünetében az InfoRádiónak elmondta, a demokrácia nem politikai döntéshozatali rendszer, hanem kultúra kérdése, ilyen értelemben pedig Oroszország demokratikus állam.

Milyen volt nagykövetként megélni a Szovjetunió bukását?

Nagyon jó időszak volt a '80-as évek vége. Ahogy megérkeztem a Szovjetunióba első nyugat-európai nagykövetként, épp megnyílt előttünk az ország, olyan emberekkel találkozhattunk, akiknek korábban a közelébe sem mehettünk, például Mihail Gorbacsovval, vagy Borisz Jelcinnel. Amikor megszűnt a Szovjetunió, az oroszok reménykedni kezdtek, hogy végre demokratikus ország lehetnek, hogy Európa partnerei lehetnek. Szóval nagyon izgalmas volt.

Mihail Gorbacsov azt mondta beszédében, hogy Európa Vlagyivosztoknál kezdődik. Ön szerint mi Oroszország szerepe Európa fejlődésében?

Sokan vitatkoznának azzal, hogy Oroszország európai ország. Nekem ugyan efelől nincs kétségem, hiszen Oroszországnak a kultúrája, a vallása és a történelme is európai.

Ám a nagy része Ázsiához tartozik.

Ez egy földrajzi véletlen. Mondhatnánk, hogy Oroszország egy európai ország szerencsétlen földrajzi háttérrel. A legtöbb orosz európaiként él európai kinézetű városokban, európai ruhákat hord. Az viszont, hogy Oroszország nagy része Ázsiában van, igencsak komplikálttá teszi a külpolitikáját, a nehezen élhető Szibéria viszont a jellegzetességei folytán a belpolitikát, az ország vezetését nehezíti meg.

Sokan úgy vélik, hogy Oroszország még messze van egy európai demokratikus államtól. Van helye Oroszországnak az Európai Unióban tagként, vagy valamilyen szerződő partnerként?


Tagságról csak a nagyon távoli jövőben lehet csak beszélni. De sem az oroszok, sem az európaiak nem kerülhetik el, hogy komoly kapcsolat alakuljon ki közöttük. Oroszország nagy kereskedelmi partner, és óriási befektetési piac az európaiaknak. London például tele van oroszokkal. Orosz belpolitikai tényezőkön is múlik, hogy milyen jellegű kapcsolat jöhet létre az EU-val. A kérdésében említette, hogy mennyire demokratikus Oroszország. Szerintem nincs jele annak, hogy ne lenne az, de a demokrácia az nem a döntéshozás mikéntje, hanem kultúra kérdése. Ebben az értelemben minden kelet-európai országban felvethető, hogy demokratikus-e.

Hanganyag: Nagy Tamás

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×