eur:
390.3
usd:
364.19
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Több ezer áldozatot szedhetett a trópusi vihar

A bangladesi kormány bejelentése szerint 1595-re, a hadsereg szóvivője szerint 1723-ra emelkedett az ország déli részén a héten végigsöpört ciklon halálos áldozatainak száma.

"Jelenleg 1595 biztos halálesetről tudunk" - jelentette be szombaton Szalina Sahid, a természeti katasztrófák minisztériumának munkatársa, aki szerint ez a szám várhatóan tovább nő.

Közel két nappal a Szidr pusztító trópusi vihar elvonulta után a bangladesi kormány közölte: attól tart, hogy a katasztrófának több ezer halálos áldozata lehet. A mentésben részt vesznek a hadsereg helikopterei és hajói is.

Az elmúlt évtized legpusztítóbb vihara csütörtökön több ezer házat tett a föld színével egyenlővé, milliók maradtak áram nélkül a szegény dél-ázsiai országban.

A partvidék több mint egymillió lakosa kényszerült otthonából a kormány által felállított ideiglenes szállásokra menekülni.

Mojinulla Csoudhuri alezredes, katonai szóvivő Dakkában újságírókkal azt közölte, hogy a halálos áldozatok száma elérte az 1723-t, miután 474 újabb holttestet találtak a katasztrófa által leginkább sújtott Barguna körzetében, továbbá 385 halottat a szomszédos Patuakhaliban.

Az óránként 250 kilométeres erősségű forgószél házak ezreit sodorta el, fákat csavart ki és villamos vezetékeket döntött le.

A fővárosban, Dakkában tegnap mintegy 10 millió ember maradt elektromos áram nélkül.

Októberben és novemberben gyakoriak a trópusi viharok a Bengál-öböl térségében. 1970-ben több mint félmillió ember életét követelte egy ciklon a dél-ázsiai országban.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×