Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több ezer áldozatot szedhetett a trópusi vihar

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A bangladesi kormány bejelentése szerint 1595-re, a hadsereg szóvivője szerint 1723-ra emelkedett az ország déli részén a héten végigsöpört ciklon halálos áldozatainak száma.

"Jelenleg 1595 biztos halálesetről tudunk" - jelentette be szombaton Szalina Sahid, a természeti katasztrófák minisztériumának munkatársa, aki szerint ez a szám várhatóan tovább nő.

Közel két nappal a Szidr pusztító trópusi vihar elvonulta után a bangladesi kormány közölte: attól tart, hogy a katasztrófának több ezer halálos áldozata lehet. A mentésben részt vesznek a hadsereg helikopterei és hajói is.

Az elmúlt évtized legpusztítóbb vihara csütörtökön több ezer házat tett a föld színével egyenlővé, milliók maradtak áram nélkül a szegény dél-ázsiai országban.

A partvidék több mint egymillió lakosa kényszerült otthonából a kormány által felállított ideiglenes szállásokra menekülni.

Mojinulla Csoudhuri alezredes, katonai szóvivő Dakkában újságírókkal azt közölte, hogy a halálos áldozatok száma elérte az 1723-t, miután 474 újabb holttestet találtak a katasztrófa által leginkább sújtott Barguna körzetében, továbbá 385 halottat a szomszédos Patuakhaliban.

Az óránként 250 kilométeres erősségű forgószél házak ezreit sodorta el, fákat csavart ki és villamos vezetékeket döntött le.

A fővárosban, Dakkában tegnap mintegy 10 millió ember maradt elektromos áram nélkül.

Októberben és novemberben gyakoriak a trópusi viharok a Bengál-öböl térségében. 1970-ben több mint félmillió ember életét követelte egy ciklon a dél-ázsiai országban.