eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Közel ezer év után újra összekötik a szétszakított szálakat

Egy újabb lépés a római és a görögkeleti katolikus egyház újbóli egységesítése felé, hogy a két csoport képviselői közös dokumentumtervezetet dolgoztak ki, amely jó alapot adhat az 1054 óta tartó szembenállás enyhítésére, vagy akár megszüntetésére.

Az úgynevezett ravennai dokumentum, amelyet a katolikus-ortodox teológiai vegyes bizottság dolgozott ki, előrevetíti a két egyház újraegyesülésének lehetőségét.

Az így kialakult szervezet feje a Róma püspöke, a pápa lehetne, akit megilletne a "protos", azaz az "első" cím mind a nyugati és keleti egyházak, mint a pátriárkák részéről.

Az újraegyesülés valamelyest csökkentené a pápa abszolút hatalmát a katolicizmusban, ugyanakkor erősítené a konstantinápolyi pátriárka pozícióját.

XVI. Benedek pápa november 23-ra a Vatikánba hívta össze a világ bíborosait, hogy megvitassa velük a dokumentum részleteit, amely elősegítheti, hogy a jövőben újra összekössék az 1054-ben elszakadt szálakat.

A békülési folyamatot ugyanakkor nehezítheti, hogy folyamatosak a viták a moszkvai és a konstantinápolyi pátriárka között: az októberi ravennai katolikus-ortodox találkozó során a moszkvai pátriárkátus küldöttsége vissza is vonult az ülésről.

A katolikus-ortodox teológiai vegyes bizottság 2009 őszén ül újra tárgyalóasztalhoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×