eur:
392.26
usd:
366.76
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Finnország nemzeti gyásszal emlékezik az iskolai lövöldözés áldozataira

Finnországban nemzeti gyásznappá minősítették a csütörtököt az ország déli részén történt, és nyolc halálos áldozatot követelő iskolai lövöldözés miatt. Maga a támadó is meghalt, miután fejbe lőtte magát. A tragédia kérdéseket vet fel a fegyvertartást szabályozó finn törvényről is.

A csütörtöki finn lapokból az aggodalom és az értetlenség áradt, miközben a híradásokban ritkán szereplő ország megpróbálta megérteni, hogyan történhetett ilyen brutális erőszak.

"Borzalmas azt hallani, hogy egy ilyen tragédia történt nálunk" - mondta egy az utcán nyilatkozó tanár. - "Eddig azt hittük, ilyesmi csak Amerikában lehetséges".

YouTube mániás "természetes kiválasztó"

Pekka-Eric Auvinen nevét egy csapásra megismerte Finnország és a világ is. A szélsőséges ideológiát követő, és "az életre alkalmatlanok" eltüntetésének vágyától vezérelt 18 éves fiú osztályteremről osztályteremre járva lőtte le áldozatait, köztük az igazgatónőt a Helsinkitől 50 kilométerre található Tuusulában.

Avuinen a mészárlást megelőzően 89 videót tett fel a YouTube fájlmegosztó oldalra, amelyekből kiderülhetett, hogy sok jóra nem lehet számítani tőle. Az egyik felvételen például "az emberiség túl van értékelve" feliratú pólóban pózolt. Egy másikon azt lehetett látni, hogy az erdőben lövöldözött egy pisztollyal. Hitvallása szerint olyan "emberellenes humanista" volt, aki "az életre alkalmatlanokat" eltűntető "természetes kiválasztónak" tartotta magát.

A gyilkossal korábban szakító barátnőt támadják

Avuinen volt barátnője azt mondta: a fiú nem volt őrült. Õ viszont nagyon sok hívást és emailt kapott, amelyek vádolják, amiért szakított a barátjával.

A finn tragédia sok tekintetben hasonlít az amerikai iskolai mészárlásokhoz, például a legutóbbi virginiai tömeggyilkossághoz. Az egy főre eső legálisan tartott fegyverek arányában Finnország a harmadik a világon. Itt is és Virginiában is egy magányos, a társaitól elzárkózó fiatal gyilkolt.

Tudósítók azonban felhívják a figyelmet arra is, hogy a vidéki, kisvárosi élet nem mindig könnyű a finn fiatalok számára. A téli hónapokban gyakorlatilag sötétben mennek és jönnek haza az iskolából, és kevesebbet látják a barátaikat. A fizikai kontaktust gyakran az internet, vagy az SMS-helyettesíti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×