eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Varsó óva inti Amerikát

Vezető lengyel politikusok figyelmeztették az Egyesült Államokat, hogy ne engedjen "Oroszország zsarolásának" a rakétapajzs ügyében. "Ez olyan jelzés lenne, hogy Oroszország beleegyezése nélkül senki sem dönthetne a térségünket érintő témákban" - hangsúlyozta Aleksander Szczyglo nemzetvédelmi miniszter.

Oroszország a "zsarolás nyelvén" beszél - vélekedett Witold Waszczykowski külügyminiszter-helyettes Szergej Ivanov orosz kormányfő-helyettes burkolt fenyegetéséről, miszerint rakétákat fognak irányozni Lengyelországra és Csehországra, ha a rakétapajzs kelet-európai kiterjesztésének terve megvalósul.

Ivanov szerdán közölte: Oroszország úgy reagálhat az amerikai rakétapajzs tervére, hogy rakétákat telepít a Litvánia és Lengyelország közé beékelődött kalinyingrádi exklávéba.

Waszczykowski a varsói Rzeczspospolita napilapnak kifejtette, hogy mindebből Moszkvának semmilyen haszna nem származna, nem számítva a konfrontációt az egész NATO-val, új rakétákat az orosz határok mentén és egy fegyverkezési versenyt.

Az újság idézi Adam Rotfeld volt lengyel külügyminisztert is, aki emlékeztet arra, hogy Oroszország nem először próbálja megfélelemlíteni Lengyelországot. Ezzel az érvvel akarta Moszkva megakadályozni Lengyelország EU-csatlakozását. "Ivanov kijelentését úgy kell tekinteni, mint újabb bizonyítékát annak, hogy szomszédunknál még mindig túlsúlyban van a militáris gondolkodás és a kemény retorika, amely a cári Oroszországot és hatalmának csúcspontján a Szovjetuniót is jellemezte - mondta Rotfeld.

Radoslaw Sikorski volt nemzetvédelmi miniszter a Gazeta Wyborcza hasábjain óva intett attól, hogy alábecsüljék Ivanov nyilatkozatát. Sikorski utalt arra, hogy az orosz katonai költségvetés az utóbbi években 350 százalékkal növekedett, az új hadfelszerelésekre fordított kiadások pedig 700 százalékkal emelkedtek.

Az orosz fenyegetést a lengyel-amerikai szövetség próbakövének nevezte. "Ha az amerikaiak az ilyen fenyegetőzések hatására nem szeretnék átadni nekünk a Patriot vagy a THAAD rakéta-indítóállomásokat, miként hihetnénk akkor, hogy segítségünkre sietnének, ha Oroszország a szavakat tettekre váltaná" - tette fel a kérdést Sikorski.

Az amerikai rakétavédelmi pajzs egyes elemeinek lengyelországi telepítéséről szóló szerződést sajtóértesülések szerint szeptemberben vagy októberben aláírják. Az Egyesült Államok a lengyel követelések nagy részére már rábólintott.

Rögzítették, hogy Lengyelország - egy különleges számítógép-terminálnak köszönhetően - állandó hozzáférést kap a Csehországban felépítendő rakétavédelmi radar által összegyűjtött adatokhoz. A lengyel média úgy tudja, hogy a rakéták bevetéséről szóló döntéseket Varsóval közösen hoznák meg.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×