eur:
389.56
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Rakétavita: üzenet a keményvonalasoknak, vagy üres fenyegetés?

Röviddel George Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök baráti hangulatú csúcstalálkozója után Oroszország ismét jelezte: ellenlépéseket tesz, ha az amerikaiak rakétákat telepítenek Lengyelországba. Az első orosz miniszterelnök-helyettes szerint Moszkva a közeli, kalinyingrádi enkávéba telepítheti a saját rakétáit.

Alig ért véget Bush és Putyin találkozója, amellyel a felek azt üzenték a világnak, hogy a viták ellenére beszélő viszonyban vannak, Moszkva újabb lépést tett azért, hogy elvegye Washington kedvét rakétavédelmi rendszer kelet-európai telepítésétől.

A kemény retorikájáról ismert egykori védelmi miniszter, most első miniszterelnök-helyettes, Szergej Ivanov ugyanis jelezte: ha jönnek az amerikai rakéták és a radarállomás, akkor Oroszország rakétákat telepít a Lengyelországgal határos kalinyingrádi enklávéba.

Ivanov lehet Putyin utódja


Ivanov megnyilatkozásai azért figyelemre méltóak, mert Kreml-szakértők szerint ő Putyin elnök egyik lehetséges utódja.

Putyin, aki egyre inkább helyet követel országának a nemzetközi porondon, néhány hete taktikát váltott, és kompromisszumos javaslatokkal bombázza Washingtont a rakétavita rendezése érdekében.

Először azt mondta, hogy ne Csehországban, hanem egy azerbajdzsáni orosz bázison legyen a védelmi radar, majd javasolta, hogy Moszkvában és Brüsszelben a NATO és Oroszország együttműködésében hozzanak létre közös megfigyelőközpontokat.

Üres fenyegetés?

Ivanov most ennek kapcsán megjegyezte: ha az amerikaiak nem fogadják el ezeket a javaslatokat, akkor Moszkva új rakétaegységeket telepít az ország európai területére, beleértve a kalinyingrádi enklávét is.

Elemzők megjegyzik, hogy Ivanov esetleg a "kemény vonal" híveinek és a lengyel választóknak üzent, de valójában üres fenyegetésről lehet szó. Oroszországnak nincsenek olyan rövid hatótávolságú rakétái, amelyek a tervezett lengyelországi amerikai állomást fenyegethetnék.

A fenyegetés ugyanakkor azért is ironikus, mert Ivanov éppen arról a kalinyingrádi területről beszélt, amelyet Moszkva különleges gazdasági övezetté alakít, hogy odavonzza a külföldi tőkét.

Hanganyag: Szvetnik Endre

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×