eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A kennebunkporti villa megőrizte titkát

George Bush és Vlagyimir Putyin együttműködik az iráni nukleáris program miatt kialakult válság megoldása érdekében - az amerikai és az orosz elnök közös sajtóértekezleten beszélt erről kétnapos kötetlen találkozójuk után.

Az amerikai elnök - aki a Bush-család nyári rezidenciáján, a Maine állambeli Kennebunkportban fogadta vendégét - elmondta: az Egyesült Államokhoz hasonlóan Oroszország is aggódik Irán nukleáris programja miatt.

Mint hozzátette, számít arra, hogy Moszkva támogatni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsában az eddigieknél keményebb szankciók bevezetését.

Bush szavai szerint megállapodtak arról, hogy közös üzenetet küldenek Teheránnak. Putyin azt mondta: remélhetőleg eredményes lesz az együttműködés az ENSZ BT-ben, ugyanakkor "további lényegi egyeztetéseket" javasolt az ügyben.

A két elnök nyilatkozatából az nem derült ki, hogy bármilyen részletről is megállapodtak-e az Irán elleni szankciók ügyében.

Megfigyelők ezt úgy kommentálták, elképzelhető, hogy Bush és Putyin a világ nyilvánossága előtt nem akarta feltárni a közöttük levő esetleges ellentéteket.

A két vezető nem mondott véleményt arról sem, hogy milyen keményen kell fellépni Iránnal szemben, illetve, hogy az iráni rakéták mekkora fenyegetést jelentenek.

A két elnök nyilvánvalóan nem tudta álláspontját közelíteni a kétoldalú viszonyban a legnagyobb feszültséget okozó kérdés, az amerikai rakétavédelmi pajzs tervezett közép-európai kiterjesztése kapcsán.

Putyin úgy fogalmazott: "nem hiszi, hogy szükség lesz a rakétavédelmi létesítményekre Csehországban és Lengyelországban".

Az orosz elnök a hétfői megbeszélésen egy kibővített rakétavédelmi terv létrehozását javasolta a NATO bevonásával. Azt mondta, ennek a kérdésnek az eldöntéséhez az európai országok véleményét is meg kell hallgatni.

Bush egy kérdésre válaszolva "nagyon egyenesnek, nagyon újítónak" nevezte Putyin arra vonatkozó korábbi javaslatát, hogy az Egyesült Államok egy, a szovjet érában épült azerbajdzsáni radarhálózatot használjon a kelet-európai rendszer kiépítése helyett.

Majd kijelentette: "Szerintem Csehországnak és Lengyelországnak a rendszer szerves részévé kell válnia".

A kettejük közötti, a mosolydiplomácia által sem elfedhető nyilvánvaló feszültség ellenére, a villámvizit végeztével Putyin közölte: "országaink között a kapcsolatok egészen új szintre emelkednek". Nem fejtette ki, mire gondol.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×