eur:
396.94
usd:
359.6
bux:
0
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Németország menetrendet szeretne

Az Európai Unió alkotmányos szerződésének utódjáról kezdenek tárgyalásokat a héten a tagállamok. A tervek szerint egy rövidebb, módosított szöveget kellene a 27 országnak elfogadnia. Az EU elnöki tisztét adó Németország azt szeretné, ha a júniusi csúcson meghatároznák a további menetrendet.

Csak alkotmánynak ne hívják és legyen jóval rövidebb mint a mostani - első ránézésre így néz ki az a recept, amellyel a 2005-ben elakadt alkotmányozási folyamatot újra lehet éleszteni.

Két éve a franciák és a hollandok népszavazáson utasították el az unió alkotmányos szerződését. Egy ilyen forgatókönyvre pedig igazából nem készült fel a közösség. Azóta folyik a vita, hogy miként lehetne továbblépni.

A dokumentum célja az volt, hogy egyszerűsítse, átalakítsa a döntéshozatali rendszert, módisítsa a féléves elnökségek menetét - azaz működőképesebbé tegye a közösséget.

Az EU elnöki tisztét betöltő Németország a héten elkezdi az egyeztetést az egyszerűsített szerződésről. Több tagállam, köztük Nagy-Britannia támogatja ezt a kezdeményezést.

Londonnak azért is fontos, hogy a dokumentum nevében ne szerepeljen az alkotmány vagy az alkotmányos kifejezésmert így nem kellene népszavazást tartani róla.

Az euroszkeptikusnak tartott szigetország szavazói ugyanis félő, hogy nemet mondanának a szerződésre.

Az új dokumentumba ugyanakkor mindenki mást tenne, illetve hagyna ki belőle. A britek szerint fölösleges az emberi jogokról megemlékezni, hiszen arra ott van ez Emberi Jogok Európai Egyezménye.

A lengyelek és a spanyolok a szavazati arányukat féltik: a jelenlegi rendszer jóval kedvezőbb a két államnak, mint amilyet az új dokumentum előirányoz.

A franciák - noha még nem dőlt el ki lesz az új elnök- több szociálpolitikai elemet látnának szívesen a szövegben. A közösségi külügyminiszteri poszt is kétséges, legalábbis az elnevezése: a csehek ellenzik a miniszter szó használatát.

A németek most 12 pontos listát készítettek a kifogásolt területekről. Angela Merkel kancellár a hírek szerint azt szeretné, ha az elnökséget záró júniusi csúcstalálkozón a tagállamok elfogadnák az új szerződés kidolgozásának a menetrendjét.

A dokumentumot kidolgozó kormányközi konferenciát pedig ősszel, a portugál vagy jövő év elején, a szlovén elnökség ideje alatt tarthatnák meg.

A szerződés ügyében Berlin, Lisszabon és Ljubljana szorosan együttműködik. Elemzők szerint ha hamarosan nem sikerül dűlőre jutni a dokumentumról, akkor félő, hogy elhúzódik a folyamat és egyre több vitás kérdés kerül elő.

Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Bár tegnap a tőzsdék visszapattantak a múlt heti esésből, a lendület úgy tűnik, hogy nem tartott sokáig. Az ázsiai tőzsdék ugyan nagyrészt emelkedtek a vártnál jobb kínai külkereskedelmi statisztikákat követően, ugyanez nem mondható el az európai határidős indexekről, amelyek így iránykeresést vetítenek előre a mai piacnyitásra. Ma jön a magyar inflációs adat, az elemzők várakozása szerint csökkenhetett augusztusban az éves infláció mértéke.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×