eur:
396.94
usd:
359.6
bux:
0
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

A brit Anna Frank története

Nagy-Britanniában egy nő 65 év után felfedte történetét arról, hogyan vitték el apját és anyját a szeme láttára a nácik, és őt miként próbálták megmenteni a szülei a koncentrációs táborok borzalmától. A 70 éves Suzanne Rappoport feleleveníti Párizsban rejzőzködésének történetét.

Suzanne nagy-Britanniában, emigráns anya gyermekeként született, szüleitől azonban Franciaországban kellett elválnia.

1942-ben a németek által megszállt Párizsban a francia rendőrség együttműködött a nácikkal, és segített nekik a nem francia zsidók felkutatásában.

Akkoriban egy párizsi lakásban élt a család. Suzanne Rappoportnak egy, a házukban lakó nő segített elhagyni otthonukat, miközben szüleit a rendőrség elhurcolta.

Úgy tudni, hogy akkoriban Franciaországban csaknem 30 ezer brit zsidó gyermeket rejtettek el, akik így megmenekültek a koncentrációs táboroktól. Közülük Rappoport az első, aki elmeséli történetét.

Menekülés Nagy-Britanniába

A hölgy egész családjának hányattatott sorsa volt. Édesanyja, Millie Spadik az 1900-as évek elején, szüleivel menekült az oroszországi pogromok elől Nagy-Britanniába.

A nő egy boldogtalan házasság után döntött úgy, hogy elhagyja Newcastle-t, és Franciaországba költözik. Párizsban telepedett le, ahol megismerkedett a lengyel Josek Rappoport-tal.

A család akkoriban rendezett körülmények között élhetett. A két szülő jövedelméből színházba, moziba járhattak, az akkori viszonyok szerint talán kicsit el is kényeztették a lányukat, hiszen rendszeresen vitték cukrászdába.

Az utolsó közösd családi fotó a kislány hatodik születésnapján készült róluk. A jelenleg 70 éves asszony emlékei szerint édesapjával a harmadik emeleti lakásuk ablakából nézték a galambokat, amikor meghallották a francia rendőrök hangját.

Mint mondta, először nem ijedt meg. Bár azon a nyáron már elrendelték a kijárási tilalmat és neki is sárga csillagot kellett viselnie a mellén, a szülei igyekeztek megóvni őt a borzalmaktól.

Csak akkor vált világosság számára, hogy valami nincs rendben, amikor édesapja kulcsra zárta a bejárati ajtót, és őt a hálószobába vitték, ahol az ágy alá próbálták elrejteni.

A rendőrök betörték a bejárati ajtót, és a konyhába vezényelték a szüleit. Ekkor érkezett meg a szomszédjuk, Madame Collomb, aki azt kiabálta: "mit keres a lányom maguknál? Már mindenhol kerestelek!"

Ezután felkapta a kislányt, mielőtt az válaszolhatott volna, és kivitte a lakásból. A rendőrök ezután elvitték Suzanne szüleit.

Később megmentője, aki egy egész zsidómentő hálózattal tartotta a kapcsolatot, úgy látta, már nem biztonságos, ha a gyermek Párizsban marad, ezért a Loire völgyébe küldte, majd egy farmra került.

Suzanne Rappoport ma úgy véli, hogy szülei és a szomszédasszony valószínűleg előre megbeszélték megmentését.

Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Bár tegnap a tőzsdék visszapattantak a múlt heti esésből, a lendület úgy tűnik, hogy nem tartott sokáig. Az ázsiai tőzsdék ugyan nagyrészt emelkedtek a vártnál jobb kínai külkereskedelmi statisztikákat követően, ugyanez nem mondható el az európai határidős indexekről, amelyek így iránykeresést vetítenek előre a mai piacnyitásra. Ma jön a magyar inflációs adat, az elemzők várakozása szerint csökkenhetett augusztusban az éves infláció mértéke.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×