eur:
396.77
usd:
359.28
bux:
72075.48
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

"Erőszakkal kell megdöntenünk a rendszert"

Puccsot szervez Nagy-Britanniából Vlagyimir Putyin ellen az önkéntes szigetországi száműzetésben élő Borisz Berezovszkij. Az orosz milliomos a Guardiannek adott interjúban azt állította, hogy már beszervezett néhány embert az elnök közvetlen környezetéből is.

"Erőszakkal kell megdöntenünk az orosz rendszert" - jelentette ki Borisz Berezovszkij az interjúban, amellyel minden bizonnyal tovább élezi majd a feszültséget London és Moszkva között. A kérdésre, hogy forradalmat tervez-e, határozott igennel válaszolt.

Az orosz üzletember 850 millió fontos (mintegy 300 milliárd forintos) vagyonnal rendelkezik, és komoly politikai befolyással is bírt Oroszországban, mielőtt önkéntes száműzetésbe kényszerült. Részletekbe nem volt hajlandó belemenni a puccskísérletet illetően.

Veszélyben a menekültstátusz?

A Kreml azonnal reagált szavaira. "Az orosz törvények szerint (kijelentése) bűncselekménynek minősül. Szeretnénk remélni, hogy a londoni illetékesek soha nem adnának menedéket egy olyan embernek, aki erőszakkal akarja megdönteni az oroszországi rendszert" - közölte Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

A Kreml nem először bírálja a brit kormányt amiatt, hogy az menedékjogot adott Borisz Berezovszkijnak. Amikor az orosz milliomos tavaly egy moszkvai rádiónak beszélt Vlagyimir Putyin hatalmának erőszakos megdöntéséről, az akkori brit külügyminiszter, Jack Straw parlamenti beszédben figyelmeztette, hogy elveszítheti menekült státusát.

Az orosz hatóságok már többször kérték Londontól Borisz Berezovszkij kiadatását, ezt azonban a brit törvények nem teszik lehetővé mindaddig, amíg az üzletembert meg nem fosztják a menekült státustól.

Az orosz elit egy része is egyetérthet

A pénteken megjelent interjúban az orosz milliomos ráadásul tovább ment, amikor azt állította: szoros kapcsolatban áll az orosz elit több tagjával, akik egyetértenek vele abban, hogy Vlagyimir Putyin károkat okoz Oroszországnak, mert visszafordította a demokratikus reformfolyamatot, elfojtja az ellenzéket, központosítja a hatalmat és semmibe veszi az ország alkotmányát.

"Demokratikus eszközökkel esély sincs a rendszerváltásra. Csak akkor van remény, ha az orosz elit egyik része összevész a másikkal - és én éppen ezt akarom elősegíteni" - közölte Borisz Berezovszkij.Litvinyenko mentette meg a kiadatástól

Konkrét személyeket természetesen nem nevezett meg - meggyilkolnák azokat, akikről kiderül, hogy kapcsolatban vannak vele, mondta. Csak annyit árult el, hogy "tapasztalatait és ideológiáját" ajánlotta fel az összeesküvés résztvevőinek, valamint az elképzeléseit osztotta meg velük arról, "hogyan lehetne a dolgot végigvinni".

Attól pedig egyáltalán nem tart, hogy a britek megfosztanák menedékjogától - különösen az után, hogy tavaly novemberben polónium mérgezésben életét vesztette egykori alkalmazottja, Alekszandr Litvinyenko.

Matematikusból milliárdos

A most 61 éves Borisz Berezovszkij eredetileg matematikus, az üzleti életbe Borisz Jelcin elnöksége (1991-1999) idején szállt be, amikor bagóért lehetett megszerezni az állami vállalatokat. Vlagyimir Putyin 2000-es győzelmében még kulcsszerepet játszott, amikor azonban az orosz elnök visszaszorította az újgazdagokat - az úgynevezett oligarchákat -, a két férfi ellenséggé vált.

Borisz Berezovszkij néhány hónappal később Nagy-Britanniába menekült, ahol éppen Alekszandr Litvinyenkónak köszönhetően kapott menedékjogot - az egykori kém ugyanis azt állította: utasítást kapott a milliomos megölésére.

Platon Elenin, a képromboló

Borisz Berezovszkij Nagy-Britanniában még a nevét is megváltoztatta: angol útlevelét már Platon Eleninként kapta - így hívták ugyanis azt a figurát, aki szerinte őt játszotta egy orosz filmben.

Az önkéntes száműzött nem csupán megdönteni igyekszik Vlagyimir Putyin hatalmát, mindent megtett az elmúlt hat évben annak érdekében is, hogy "mepróbálja lerombolni azt a pozitív képet", ami az orosz elnökről Nyugaton sokakban kialakult.

Ezért mondja el minden lehetséges alkalommal, hogy Vlagyimir Putyin veszélyesen antidemokratikus. Tavalyig, amíg ő volt a Kommerszant tulajdonosa, a befolyásos orosz napilap az elnök ellenzékéhez tartozott.

Az orosz ügyészek a múlt hónapban kétszer is kihallgatták a Litvinyenko-gyilkosság ügyében, és a Kreml bejelentése szerint a Guardiannek adott interjú miatt várhatóan megint kikérdezik majd. "Azt hiszem, az orosz főügyészségnek egy sor kérdése lenne Borisz Berezovszkijhoz" - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×