eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Ahol a szennyezett levegő eltakarja a Napot

A rohamtempóban növekvő kínai gazdaság legfőbb energiaforrása jelenleg is a szén, az energiahordozó nyakló nélküli elégetése azonban súlyos környezeti károkat okoz az országban. A BBC riportere megdöbbentő körülményeket tapasztalt Sanhszi tartományban.

Az ország középső-keleti részén fekvő tartomány Kína egyik legnagyobb szénkitermelő területe, ahol számos erőmű termeli az elektromos energiát a háztartások és az ipar számára.

Az erőművek azonban sokszor a legalapvetőbb szűrőberendezéseket is nélkülözik, ezért néha olyan sűrű füst ül a tartomány városaira, hogy az autóknak délben is reflektorokkal kell közlekedniük.

Sung Shue Fung, egy helyi üzletember elmondta: a sofőrök sokszor még lámpával sem látják az előttük haladókat, ami miatt rengeteg baleset történik.

A BBC riportere ezt azzal egészítette ki, hogy a szennyezett levegő állandóan csípte a szemét, és folyamatosan keserű ízt érzett a szájában. A helyiek ezt már rég megszokták - ettől függetlenül azonban súlyos egészségkárosodást okoz a rossz levegő.

Változás csak papíron

Mindez azonban nem befolyásolja azokat a terveket, miszerint Kínában a következő években hetente nyitnak majd új széntüzelésű erőműveket.

Igaz, az ígéretek szerint ezeket korszerű szűrőberendezéseket szerelik fel, amelyek visszatartják a ként és a nitrogén-oxidokat - bár környezetvédők szerint sokszor nem működtetik a jelenleg is meglévő szűrőket, hogy elhasználódásuk ne kelljen azokat kicserélni.

És még ha be is üzemelik a szűrőket, a szén-dioxid akkor is a légkörbe jut, tovább gyorsítva a globális klímaváltozást. Ezzel Kína is sokat veszíthet, az ország egyes nagyvárosaiban már jelenleg is akut vízhiánnyal küzdenek.

Az optimisták szerint azonban nincs szükség radikális beavatkozásra, a technológia fejlődése ugyanis időben megoldja majd a problémákat.

Címlapról ajánljuk

Megvan a Balaton idei egyik fő nyertese

Augusztus végén lezárult a balatoni hajózás főszezonja. Nyár végéig a Balatoni Hajózási Zrt. kompjai 1 millió 229 ezer, a személyhajók pedig 791 ezer utast szállítottak. Így idén a Bahart tavalyhoz képest már 2 hónappal korábban, augusztus végére elérte a 2 milliós utasszámot – közölte a hajótársaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
A győzelemért bármit? Kamala Harrist és Donald Trumpot sem kell félteni, ha pálfordulásról van szó

A győzelemért bármit? Kamala Harrist és Donald Trumpot sem kell félteni, ha pálfordulásról van szó

Az amerikai politika egyik örök érvényű bölcsessége, hogy az elnökjelöltek mérsékelni szokták programjukat az őszi választás előtt, azután, hogy a párton belüli előválasztáson jóval markánsabb álláspontokat fogalmaznak meg – valahogy mégis muszáj kitűnni az egymással nagyrészt egyetértő politikusok tömegéből. A jelöltek középre mozgása azzal az egyszerű okkal magyarázható, hogy az előválasztáson az inkább bal- vagy jobbra húzó szavazóbázisukat kell meggyőzniük, míg az általános választáson az ideológiai centrum és a pártfüggetlenek felé igyekeznek gesztusokat tenni az ott összeszedhető voksokért cserébe. Jóllehet a demokrata oldalon Kamala Harris nem az előválasztási győzelmének hála került fel a szavazólapra (hiszen azt a hivatalban lévő elnök, a jelöltségtől visszalépett Joe Biden nyerte), az alelnök így is számos kiigazítást tett a korábbi álláspontjait illetően. A republikánusok ezt fel is hánytorgatják neki nap mint nap, ám ettől függetlenül Donald Trumpot sem kell félteni ez ügyben, aki már-már hobbit űz abból, hogy egyik nap A-t, míg másik nap B-t mond.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×