eur:
388.49
usd:
360.79
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A britek továbbra is a magyarokra mutogatnak

A brit környezetvédelmi minisztérium szakértői befejezték vizsgálatukat a Bernard Matthews cég holtoni pulykanevelő telepén fellépett madárinfluenza-fertőzés ügyében, és feltételezik, hogy azt valószínűleg magyar baromfiszállítmány okozta.

A cégnek Magyarországon is van tenyésztelepe. Mivel ott nem volt fertőzés, csak az ország másik felében, egy magyar libatenyészetben, a szakértői vélemény nem egészen indokolt.

Az angol szakértők szerint a kezdeti feltételezéssel ellentétben mégsem vadmadarak hurcolhatták be vírust Holtonba, ugyanis madfárinfluenzás megbetegedést angliai vadmadaraknál tavaly augusztus óta nem észleltek.

Igaz, sirályok gyakran berepülnek, és fedetlen bödönökből hulladékhúst szedegetnek ki, továbbá szabad téren állnak az almozásra használt faforgács bálái. De a Bernard Matthews cég betartja az Európai Unió állategészségügyi szabályait, és amikor a fertőzést észlelték, azonnal leölték a teljes pulykaállományt és fertőtlenítettek.

A brit szakértők megállapították, hogy szinte teljesen azonos a H5N1-vírus, amely Holtonban pulykák között, Magyarországon pedig libafarmon okozott közel egy időben fertőzést.

Nem világos, hogy ha nem voltak szállítások a két Bernard Matthews farm között, miként lehet magyar eredetű a holtoni járvány. A magyar állategészségügyi hatóságok teherautókat vizsgálnak meg.

Közben Holton újra fogadott feldolgozandó pulykahúst, és minisztériumi engedéllyel újból termel, jóllehet a Bernard Matthews termékek forgalma Angliában, a fertőzés teljes felszámolása ellenére, jelentősen visszaesett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×