eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Évszázadok óta először lehet ismét katolikus többség Nagy-Britanniában

Ismét a római katolikus vallás kerülhet túlsúlyba Nagy-Britanniában, a reformáció óta először, ugyanis rengeteg bevándorló érkezik a szigetországba katolikus országokból - derült ki egy új elemzésből. A brit papokat is váratlanul érte a vallásos emigránsok nagy száma.

Az elemzés szerint a bevándorlók özöne a katolikus közösség "legnagyobb fenyegetése" vagy "legnagyobb lehetősége lehet". Néhány helyen pozitívan fogadták a hitközségek tagságának felduzzadását, máshol azonban nyomasztónak találják a kihívást.

A katolikusok számának növekedése miatt az anglikán egyháznak szembesülnie kell azzal, hogy híveinek száma, ha lassan is, de csökken.

Egyre többen lesznek

2005-ben mindkét egyház templomaiban vasárnaponként valamivel több mint egymillióan voltak, a tanulmány szerzői azonban arra számítanak, hogy a katolikus templomok látogatottsága hamarosan ugrásszerűen megnő.

Az anglikánok szóvivője szerint nem kell attól tartani, hogy elfordulnak tőlük az emberek, hiszen eddig is volt fluktuáció a hívek között.

A kutatás szerint a katolikus egyház a menedéke azoknak a legálisan vagy illegálisan Nagy-Britanniába érkező bevándorlóknak, akik lkatolikus országokból, főleg Lengyelországból, érkeznek.

Segítséget várnak

A katolikus egyház szívesen látja a külföldieket, de a tavaly óta tartó bevándorlási hullám még a papokat is meglepte.

A vizsgálat felhívta a katolikus papságot, hogy minél hamarabb találjon új forrásokat a náluk menedéket keresők megsegítésére.

Azt jelenleg csak megbecsülni lehet, hogy mekkora a katolikus egyház tagsága, hiszen sok bevándorló illegálisan érkezett az országba, ők pedig nem szeretnék felhívni magukra a figyelmet azzal, hogy felmérésekben vesznek részt.

A lengyel püspöki helytartó mindenesetre elmondta, hogy a Londonban élő lengyelek száma az ország 2004-es uniós csatlakozása óta megduplázódott: most körülbelül 600 ezren vannak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megvan a Balaton idei egyik fő nyertese

Augusztus végén lezárult a balatoni hajózás főszezonja. Nyár végéig a Balatoni Hajózási Zrt. kompjai 1 millió 229 ezer, a személyhajók pedig 791 ezer utast szállítottak. Így idén a Bahart tavalyhoz képest már 2 hónappal korábban, augusztus végére elérte a 2 milliós utasszámot – közölte a hajótársaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
A győzelemért bármit? Kamala Harrist és Donald Trumpot sem kell félteni, ha pálfordulásról van szó

A győzelemért bármit? Kamala Harrist és Donald Trumpot sem kell félteni, ha pálfordulásról van szó

Az amerikai politika egyik örök érvényű bölcsessége, hogy az elnökjelöltek mérsékelni szokták programjukat az őszi választás előtt, azután, hogy a párton belüli előválasztáson jóval markánsabb álláspontokat fogalmaznak meg – valahogy mégis muszáj kitűnni az egymással nagyrészt egyetértő politikusok tömegéből. A jelöltek középre mozgása azzal az egyszerű okkal magyarázható, hogy az előválasztáson az inkább bal- vagy jobbra húzó szavazóbázisukat kell meggyőzniük, míg az általános választáson az ideológiai centrum és a pártfüggetlenek felé igyekeznek gesztusokat tenni az ott összeszedhető voksokért cserébe. Jóllehet a demokrata oldalon Kamala Harris nem az előválasztási győzelmének hála került fel a szavazólapra (hiszen azt a hivatalban lévő elnök, a jelöltségtől visszalépett Joe Biden nyerte), az alelnök így is számos kiigazítást tett a korábbi álláspontjait illetően. A republikánusok ezt fel is hánytorgatják neki nap mint nap, ám ettől függetlenül Donald Trumpot sem kell félteni ez ügyben, aki már-már hobbit űz abból, hogy egyik nap A-t, míg másik nap B-t mond.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×