eur:
392.83
usd:
354.37
bux:
72365.92
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Ahol minden 18. ember katona - a világ legnagyobb hadseregei

Az év eleje kedvez a különféle összesítések elkészítésének, a brit Daily Mirror című napilap például összeállította a legnagyobb hadsereggel rendelkező országok listáját.

Az International Institute For Strategic Studies (Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete) adatain alapuló lista közvetlen élmezőnyében nincsenek meglepetések, az alsóbb régióban viszont találhatók első pillantásra meghökkentő országok.

A világ legnagyobb fegyveres erejével továbbra is Kína rendelkezik, állandó serege 2 millió 255 ezer embert számlál. A világ egyik legnagyobb és legnépesebb országa lévén ez nem meglepő, és az utóbbi években hatalmas összegeket invesztál a haditechnika korszerűsítésébe is.

A fejlesztések nem kis részben Tajvannak szólnak, illetve a szigetország védelmére ígéretet tevő Egyesült Államoknak. Addig mindenesetre sok víznek kell még lefolynia a Jangcén, amíg a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg harcértéke konkurálhat az amerikaival.

A képzeletbeli dobogó második helyén az Egyesült Államok fegyveres erői állnak, 1 millió 474 ezer emberrel. Az utóbbi években Amerika használja is az erejét, Afganisztánban és különösen Irakban sok amerikai katona harcol, illetve próbálkozik a rend fenntartásával.

A világ egyetlen szuperhatalma mindent megtesz azért is, hogy státusza minél tovább fennmaradjon, folyamatosan fejleszti haditechnikáját, és fölényét igyekszik a világűrre is kiterjeszteni.

A harmadik helyen India következik, 1 millió 325 ezres hadsereggel. A világ legnépesebb demokráciája modern története során Pakisztán ellen vetette be erőit, és a fegyverkezési verseny továbbra is a muszlim szomszéddal folyik.

A vetélkedésnek számos vetülete van, a következő években India szolgálatba állít egyebek mellett repülőgép-hordozót, atom-tengeralattjárót, korszerűsíti MiG-29-es és Mirage-2000-es vadászgépeit, és 126 darab új harci gép beszerzését is tervezi. Még egy adalék: az indiai hadsereg több T-90-es nehézharckocsit üzemeltet, mint a típust kifejlesztő Oroszország.A negyedik helyen a világ legmilitarizáltabb állama, Észak-Korea következik, 1 millió 262 ezres hadserege azt jelenti, hogy a becslések szerint 23 milliós országban hozzávetőlegesen minden 18. ember katona. Az észak-koreai hadsereg képességeiről bővebben itt olvashat.

Oroszország az ötödik, 1 millió 37 ezer katonával, amin a szovjet hagyományokat ismerve nincs is miért csodálkozni. Bár a Szovjetunió széthullását követően a hadsereg rendkívül ínséges időszakot vészelt át, a nyersanyagárak emelkedésének köszönhetően ma már ismét bőven jut pénz a fegyveres erőkre.

A hatodik az Északkal évtizedek óta szembenéző Dél-Korea, mintegy 687 ezres katonasággal. Noha az országban számottevő amerikai katonaság is állomásozik, ha Kim Dzsong Il bal lábbal kelne fel, Szöulnak jelentős erőt kellene bevetnie.

A hetedik a már szintén említett Pakisztán, amely az ősellenség Indiával néz farkasszemet, különösen a kasmíri régióban. Bár az utóbbi években jelentősen enyhült a feszültség, a világ egyetlen iszlám atomhatalma továbbra is 619 ezer embert tart fegyverben, és egyebek mellett F-16-osokkal korszerűsíti légierejét.A nyolcadik helyen Törökország következik, vagyis Isztambul a NATO második legnépesebb hadseregével rendelkezik, 515 ezer katonát tart állandóan fegyverben. A hagyományos görög-török vetélkedést, valamit a keleti szomszédokat (Irán, Irak, Szíria) tekintve ezen nincs mit csodálkozni, bár a török hadsereg akcióinak szenvedő alanyai általában a kurd gerillák.

A kilencedik helyen Vietnam áll, amely az Amerikával vívott háború tapasztalataitól nyilván nem függetlenül, 484 ezer katonát képes bármelyik pillanatban bevetni. Manapság azonban már nem a tengerentúli, hanem egy sokkal közelebbi nagyhatalom, Kína jelenti a legnagyobb potenciális fenyegetést az ország számára.

A tizedik Egyiptom, 469 ezer katonával, és bár Kairó régen letett arról, hogy háborúzzon Izraellel, a zűrös szomszédok (például Szudán) és még inkább a belső elégedetlenkedők féken tartására jól jöhet a nagy hadsereg - hacsak a tábornoki kar másképp nem gondolja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×