eur:
392.12
usd:
366.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Amerikai fegyverek árasztják el a világot

Az amerikai fegyvereladások megkétszereződtek az utóbbi egy évben, az exportált hadfelszerelésért 21 milliárd dollárt fizettek a vevők - közölte a Pentagon.

A növekedés azért figyelemreméltó, mert az amerikai fegyvergyártók 2001 óta nem tudták lényegesen bővíteni eladásaikat, évente 10-13 milliárd dollárért tudták termékeiket külföldön értékesíteni.

A legnagyobb vásárló 2005 szeptembere és 2006 szeptembere között Pakisztán, Görögország és Ausztrália volt.

Pakisztán 5,1 milliárd dollárért vásárolt harminc F-16C/D jelű vadászgépet és különféle berendezéseket hatvan régebbi F-16-os korszerűsítéséhez. Görögország 3,1 milliárd dollárt fizetett hatvan F-16C/D vadászgépért, Ausztrália pedig 2 milliárd dollárért vásárolt négy C-17-es szállító repülőgépet.

Az amerikai fegyvereladások növekedésének egyik magyarázata a The New York Times szerint az, hogy a Bush-kormányzat fegyverüzletekkel jutalmazta szövetségeseit és erősítette meg nemzetközi kapcsolatait.

Az amerikai fegyverek vásárlásától korábban eltiltott India, Pakisztán és Indonézia hatalmas összegű megrendeléseket tettek. A nagy pakisztáni üzlet után India részéről - a vele szemben érvényben volt embargó feloldása után - ugyancsak hatalmas, állítólag 126 vadászgépről szóló megrendelést vár a Lockheed Martin.

A fegyvervásárlók másik nagy csoportja az olajbevételekből meggazdagodott arab államok, közöttük Szaúd-Arábia, amely 5,8 milliárd dollárt kíván költeni a nemzeti gárda fegyverzetének modernizálására, és további 3 milliárdért vásárol Black Hawk helikoptereket, Abrams és Bradley páncélozott harci járműveket.

Bahrein, Jordánia és az Egyesült Arab Emírségek egymilliárd dollárért szándékoznak vásárolni Black Hawk helikoptereket. Omán 48 millió dollárért szeretne venni harckocsi-elhárító rakétarendszereket.

A Pentagon közlése szerint a nagy fegyvervásárlók mellett a korábban embargóval sújtott olyan más országok is vásárolhatnak már amerikai haditechnikát, amelyeket Washington a terrorellenes küzdelemben szoros szövetségeseinek tekint. Közöttük van Tádzsikisztán, Szerbia, Montenegró, Örményország és Azerbajdzsán.

Amerikai elemzők szerint az elkövetkező években az amerikai fegyvereladások nem csökkennek, részben azért sem, mert az eladott fegyverrendszereket idővel korszerűsíteni kell, és az alkatrészekre is szükség van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×