Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lassan eléri a miniszterelnököt a korrupciós botrány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tony Blair brit miniszterelnök \"közvetlen közelébe ért\" a korrupciós botrány Nagy-Britanniában. A kiváltságok tiltott osztogatásának gyanújával hónapok óta folyó rendőrségi vizsgálat során szerdán a Scotland Yard a kormány második legbefolyásosabb emberével, Gordon Brown pénzügyminiszterrel is \"felvette a kapcsolatot\".

Az 1997-ben, jórészt korrupcióellenes programmal hatalomra került Munkáspárt a brit sajtót nyár elején elöntő riportok szerint a tavalyi választási kampány előtt bejelentés nélkül 14 millió fontos (5,5 milliárd forintos) kölcsönt vett fel vagyonos adományozóktól.

Ez önmagában még nem törvénybe ütköző, a kampányt hitellel támogatók közül azonban többet a kormány nemesi rangra és felsőházbeli tagságra javasolt.

Az ügyben kezdett rendőrségi vizsgálat alapja az a 81 évvel ezelőtt hozott törvény, amely tiltja, hogy a mindenkori kormány pénzért nemesi és egyéb rangokat, kiváltságokat osztogasson.

Nincs állami párttámogatás

Nagy-Britanniában a politikai pártok nem részesülnek állami támogatásban; a pártfinanszírozás döntően adományokból történik, elvileg szigorú átláthatósági szabályok alapján.

A rendőrségi vizsgálat során már többször őrizetbe vették és kihallgatták Lord Michael Levyt, a Munkáspárt első számú adománygyűjtő megbízottját, a kormányfő legközelebbi bizalmasát és teniszpartnerét. Azóta a kormány több tagját is bekérették meghallgatásra.

Gordon Brown pénzügyminiszter messze a legmagasabb rangú kabinettag, akivel eddig a Scotland Yard "felvette a kapcsolatot". A pénzügyi tárca vezetőjét a BBC forrásai szerint nem hallgatták ki, hanem azt kérték tőle, hogy írásban rögzítse, mit tudott a választások előtt felvett 14 millió fontos kölcsönről.

A miniszterelnököt is kihallgatják?

Általános várakozás szerint heteken belül Blairt is ki fogják kérdezni az ügyben. Ha ez megtörténik, több mint nyolc évtized után ő lenne az első, hivatalban lévő brit kormányfő, akit korrupciós ügyben rendőrségi meghallgatásra idéznek be.

Tony Blair már hetekkel ezelőtt cáfolta, hogy kormánya a tavalyi választások előtt a Munkáspárt támogatóinak nemesi rangokat osztogatott volna hitelek fejében.