Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ötezer illegális bevándorló halt meg az EU-ba tartva

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mintegy ötezer illegális bevándorló vesztette életét 1988 óta az EU határai mentén. Közülük több mint ezerötszázan a tengeren tűntek el, de a konténerek embertelen körülményei, a Görögország és Törökország közötti aknamező és a hegyvidéki határszakaszok zord időjárása is számos életet követelt - közölte a Fortress Europa internetes lap.

A fortresseurope.blogspot.com címen elérhető összegzés szerint - amely az elmúlt évtizedek újságbeszámolói alapján készült - 1988 óta összesen 5001 illegális bevándolró halt meg az EU felé igyekezve.

Egyedül a szicíliai tengerszakaszon, Líbia, Tunézia, Málta és Olaszország között 1769 ember vesztette életét, s közülük 976 mind a mai napig eltűntként van számon tartva.

1067-en haltak meg a Kanári-szigetek környékén és a Gibraltári-szorosban, 472 ember vesztette életét az Adriai-tengeren, Albánia, Montenegró és Olaszország között, és 396-an az Égei-tengeren, Törökország és Görögország között.

Bár a legveszélyesebbek a tengeri próbálkozások, a szárazföldi útvonalak is számos áldozatot követeltek. A honlap összegzése szerint ebben az időszakban összesen 361 embert találtak holtan kamionokban, illetve konténerekben Albániában, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Törökországban, Nagy-Britanniában, Írországban, Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban és Magyarországon.

Líbiában legalább 560 ember veszítette életét, amikor a hatóságok 2000 szeptemberében az ország északnyugati részén katonai akciót indítottak az illegális bevándorlásra készülők ellen.

Emellett a jelentésben szó esik a Szaharában életüket vesztett szerencsétlenekről (133 ember), a Görögország és Törökország közötti aknamezőn elhunyt emberekről (88 fő), de említenek olyan eseteket is, amikor egyesek a határfolyókon akartak átúszni, de belefulladtak a vízbe, vagy éppen - a hegyvidéki határszakaszokon próbálkozva - megfagytak.