eur:
390.24
usd:
364.25
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Cseh kormányalakítás: gond gond hátán

A parlamentbe bejutott csehországi jobboldali pártok hétfőn irják alá Prágában a koalíciós megállapodást. A kormányalakítás azonban még várat magára, miután még így sincs többségük, ráadásul egyik képviselőjük megbetegedett.

Csehországban immár több mint három hete tartanak a kormányalakitási tárgyalások. A választásokon győztes polgári demokratikus párt hétfőn koaliciós megállapodást köt a néppárttal és a zöldek pártjával, a három jobbközép pártnak sikerült közös nevezőre jutnia a kormányprogram és a kormányalakitás kérdésében.

Mindez azonban még távolról sem jelenti azt, hogy belátható időn belül lesz kormánya az országnak. A hárompárti koalíció ugyanis csupán 100 mandátummal rendelkezik a képviselőházban - ugyanennyi szavazattal bir a szociáldemokrata vezetésű baloldal is - jelentette az InfoRádió tudósítója.

Betegség miatt halasztanak

Ráadásul az egyik polgári demokrata honatya súlyosan megbetegedett és szinte biztosra vehető, hogy nem tud résztvenni a parlament alakuló ülésén. Ezért a polgári demokraták várhatóan kérni fogják az ülés elhalasztását.

Közben Václav Klaus államfő jelezte: Jiri Paroubek, jelenlegi miniszterelnök, a választáson második helyen végzett Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke, akkor sem kap tőle kormányalakítási megbizatást, ha a Miroslav Topolánek polgári demokrata pártelnök által felállitott hárompárti koalíciós kabinet nem kap bizalmat a parlamentben.

Jiri Paroubek élesen birálta köztársasági elnök kijelentését, szavai szerint Klaus továbbra is úgy viselkedik, mint a Polgári Demokratikus Párt tiszteletbeli elnöke, kijelentéseivel meg nem engedett módon próbálja befolyásolni a politikai történéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×